ABD Başkanı D.Trump "sözünü" esirgemiyor. "Benim için en büyük tehdit FED" diyor. FED'in faiz artırmasını "Amerikan ekonomisi için olumsuz" buluyor.
Dünyadaki tüm siyasiler "faiz artışını" sevmezler. Faizler arttığı zaman, ulusal para değer kazanır. Değerli para, ulusal ekonominin "rekabet gücünü" azaltır. Rekabet gücü azalan şirketler ihracat yapamaz. İthalat artar. Ticaret dengesinden açık yükselir.
İkinci neden bütçe açıklarıdır. Devlet bütçesi açık verdiği zaman, genellikle sermaye ve para piyasasından borçlanacaktır. Yüksek faiz nedeniyle, devletin yükü artar.
Üçüncü neden, faizler arttığı zaman yatırımlar azalıyor. Azalan yatırımlar, ekonomik büyümeyi negatif etkiliyor. Eksik istihdam yüzdesi yükseliyor.
Amerika'nın durumu daha vahim.
Amerikan Hükümeti'nin dolar basma hakkı yok. Doları FED adındaki banka basıyor. FED bastığı parayı, Amerikan Hükümetine borç veriyor. ABD Hazinesinin borç alacak limiti kalmadı. Her yıl, Amerikan Devleti FED'e 500 milyar dolardan daha fazla faiz ödüyor. ABD Maliyesi, FED'e ödediği faizi halkından vergi olarak topluyor. Bu nedenle ABD'de vergi ödemeyen hapse atılıyor.
FED'in sahibi 8 banker ailesinden oluşuyor. Amerikan Hükümeti, sadece FED başkanını atayabiliyor. FED başkanının fazla bir yetkisi yok. Kararları, Amerika'da FED üyesi 12 yerel Bankanın Governorleri alıyor. Adına bağımsız Merkez Bankacılığı deniliyor.
Başkan Trump "problemin büyüklüğünü" yaşayarak anladı. FED'i sorun olarak görüyor.
Her ABD Başkanı bu sorunu görür. Ancak söylemez. Bu örtülü bir anlaşma gibidir. Zira, FED'in sahibi bankerlerin onayını almadan, kolay ABD Başkanı seçilmez. Ancak, D.Trump bankerlere rağmen seçildi. Amerikan iş hayatının içinden geldiği için, sorunu görüyor ve dile getirmekten çekinmiyor.
Çünkü, Amerikan rüyası sonlandı. Standart bir Amerikan işçisinin, 1965'de aldığı saat ücretinin reel satın alma gücü, 2017 yılında yarıya düştü. Amerikan halkı fakirliyor.
Büyümeye rağmen fakirleşme nasıl olur sorusu, Sn. Trump ile açıklığa kavuştu. Yıllardan beri ekonomik büyümeden gelen katma değerlerin, dolar basan bankerlere geçtiği, gizlenemez boyuta ulaştı.
Amerikan ekonomisinde, iç sorunlar FED'i köşeye sıkıştırıyor. Doların geleceği pek parlak görülmüyor.