Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kurduktan sonra,Türk milletinin ulaşması gereken hedefi saptamış.Hedefe ulaşılacak ana yolu inşa etmeye başlamış.Ana yolun inşasının devam edip saptanan hedefe ulaşmasını gençlere emanet ederek ömrünü tamamlamış.Allah mekanını cennet eylesin.Türkiye Cumhuriyeti yaşamaya devam etmiş,yaşamaya da devam edecektir.Atatürk'ün saptadığı ana hedef Türk milleti özgür olacak,Çağdaş toplum olmayı başaracaktır.Ümmet vatandaş olmaktan,yurttaş vatandaş olmaya dönüşmektir.
              Atatürk Osmanlı tebaası içinde yaşarken generalliğe terfi etmiş.Ümmet vatandaşı ve geri kalmışlığı özünde yaşamıştır.Gördükleri ve okudukları ile özgürlüğün ,çağdaş uygarlığın önemini kavramış.Onun içindir ki Osmanlının devamı olmayı ret edip Ankara da  yeni devlet kurmuştur.
               Atatürk kurduğu Cumhuriyetle özgürlüğü emperyalizme karşı dik durmak olarak tanımlamıştır. Ekonomide,siyasette.eğitimde ve savunmada milli ve bağımsız olarak var olmayı dünya emperyalist ülkelere kabul ettirmiştir.
                 Çağdaş uygarlığa ulaşmanın ve geçmenin yolunun bilimden geçtiğini kavrayan Atatürk, bilim ve ilim bütünlüğünü  Cumhuriyetle beraber hayata geçirmiştir.Bu uygulamayı da LAİKLİK ile koruma altına almıştır.Fen ve felsefeyi ön plana çıkarırken. İslam'ın doğru yaşanabilmesi için Kuran dininin Türkçe mealini yaptırmış.Çağdaş olma yolunu açmıştır.Böylelikle ümmet vatandaşı,yurttaş vatandaş olmaya dönüştürmenin taşlarını döşemiştir.
                 Türkiye Cumhuriyetinin inşa ettiği ana yoldan çıkan her kimse ulaşacağı hedefi saptamalı ve açıkça ortaya koymalıdır.Atatürk'ün açıkça  hedef saptadığı gibi. Milli birliğin ve gelişmenin yolu buradan geçmektedir.