Tükürük, temas, öpüşme, paylaşılan içecek veya yiyecekleri kullanma gibi yakın temaslar sonucunda yayılabilen öpücük hastalığı ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Medical Park Ordu Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yakın temas, öpüşme ve sık kucaklaşmanın neden olduğu bu virüs başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. İnsanlarda enfeksiyona neden olan bu virüs, genellikle çocukluk veya genç yetişkinlik döneminde bulaşır ve genellikle ‘kissing disease’ veya ‘mononükleoz’ olarak bilinen öpücük hastalığına yol açar. Kişisel hijyen, öpüşme ve yakın temastan kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirerek EBV enfeksiyonundan korunabilirsiniz” dedi.

Damlacık Yoluyla Bulaşıyor

EBV’nin, damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emre Öztürk, “EBV’de özellikle tükürük yoluyla bulaşan enfeksiyonlar sık görülür. Virüs, özellikle damlacık yoluyla, öpüşme, paylaşılan içecek veya yiyecekleri kullanma gibi yakın temaslar sonucunda yayılabilir. Epstein-Barr virüsü enfeksiyonunun yaygın bir belirtisi öpücük hastalığıdır (mononükleoz). Bu durum ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve genellikle karaciğer ve dalak büyümesi ile karakterizedir. Mononükleoz genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır ancak bazı durumlarda dinlenme ve belirtileri hafifletmek için ilaçlar gerekebilir” şeklinde konuştu.

Öpücük Hastalığı virüs

Epstein-Barr virüsünün, Hodgkin lenfoması, Burkitt lenfoması, nazofarenks kanseri ve diğer bazı kanser türleriyle ilişkilendirildiğinin altını çizen Öztürk, “Çoğu insan EBV ile enfekte olmasına rağmen bu kanser türlerinin sadece küçük bir yüzdesi EBV enfeksiyonu sonucunda gelişir. Epstein-Barr virüsü, bir kez enfekte olan bir kişide ömür boyu latent yani sessiz bir enfeksiyon oluşturabilir. Bu, virüsün belirli bir dönemde aktif hale gelerek hastalığa neden olabileceği anlamına gelir. EBV enfeksiyonlarının çoğu hafif ve kendiliğinden iyileşir ancak bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşan kişilerin bir sağlık uzmanına danışmaları önerilir” ifadelerini kullandı.

Bulaşmayı Önlemek Mümkün

Epstein-Barr virüsünün (EBV) bulaşmasını önlemek için bazı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Emre Öztürk, korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar olduğunu belirtti.

Özellikle yemek hazırlamadan veya yemekten önce, tuvalet kullanıldıktan veya burun, ağız veya gözlerle temas ettikten sonra elleri sık sık yıkamanı EBV ve diğer enfeksiyonlardan korunmada önemli olduğunu belirtti. Genellikle tükürük yoluyla bulaşan EBV’de yakın teması sınırlamak ve öpüşmekten kaçınmak, kişisel eşyaların paylaşımını en aza indirgemek de bulaşı önlemede önemli.

öpücük hastalığı 2

Güçlü bir bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirdiğinin altını çizen Uzm. Dr. Emre Öztürk sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterince uyumak ve stresten kaçınmanın önemli olduğunu vurguladı.

EBV enfeksiyonuna karşı özel bir aşı bulunmadığını ancak bazı ülkelerde bu önlemlerin EBV enfeksiyonundan korunmada yardımcı olabileceğini yine de tamamen riski ortadan kaldırmayacağını sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Emre Öztürk, “Enfeksiyondan kaçınmak için her zaman dikkatli olmak ve temel hijyen uygulamalarına dikkat etmek önemlidir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Bakan Koca’dan ‘X hastalığı’ hakkında açıklama Bakan Koca’dan ‘X hastalığı’ hakkında açıklama

Editör: Merve Tepecik