Toplumda 50 yaş ve sonrasında sıklıkla görülen kolan kanserine karşı kolonoskopi yöntemiyle önlem alınabiliyor. Özel Medline Aydın Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Barış Gürcü, "Yılda bir kez dışkıda gizli kan testi ve riskli bireylere kolonoskopik inceleme yapılarak kolon kanserine yakalanma ihtimali en aza indirilebilir" dedi.
Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri, toplumda 50 yaş ve sonrasında sıklıkla görülüyor. Kadınlarda meme ve akciğer kanserlerinden sonra 3. sırada; erkeklerde ise prostat ve akciğer kanserinden sonra yine 3. sırada görülen kolon kanserinde, genetik faktörler büyük rol oynuyor.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhisin oldukça önemli olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Barış Gürcü, kolon kanserinin nedenleri ve erken teşhiste kullanılan kolonoskopi yöntemi hakkında bilgi verdi. Kolon diye adlandırılan kalın bağırsağın, yaklaşık iki metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen kısmı olduğunu belirten Gürcü, "Özellikle batılı ülkelerde sık karşılaşılan kolon kanserinin toplumda görülme sıklığı 10 binde beş dolayındadır. Erkekte ve kadında eşit oranda görülen kolon kanseri, kendini ileri aşamalarında kanama veya bağırsak tıkanması ile gösterir. Kolon kanserleri bu belirtilere ilave olarak karın ağrıları, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma, ishal veya kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını da beraberinde getirir" dedi.
Kolon kanserinde kalıtsal faktörlerin büyük önem taşıdığına işaret eden Gürcü, ailesinde kolon kanseri olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca daha önceden meme ve yumurtalık kanseri geçirmiş kişilerin de kolon kanserine karşı dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Gürcü, "Bununla birlikte Gardner Sendromu ve ailesel Polipozis hastalığı gibi kalıtsal hastalıkların da kolon kanserine neden olduğu biliniyor. Polipler uzun yıllar boyunca kanserleşmeden sessiz kalabilirler. Kolonoskopi; kolon ve rektum kanserlerinin öncü bulgusu olan polipleri tespit edip çıkarma yöntemidir. Bu nedenle kolonoskopinin kanser gelişmesini önlemede en etkili tanı ve tedavi metodu olduğu da söylenebilir. 40 yaşından sonra yılda bir kez dışkıda gizli kan testi ve riskli bireylere kolonoskopik inceleme yapılarak kolon kanserine yakalanma ihtimali en aza indirilebilir. Ortalama işlem süresi kolonoskopi için 15-20 dakikadır. İşlem sırasında biyopsi alınması veya polip denilen küçük tümörlerin çıkarılması işlem süresini uzatabilir” diye konuştu.
Kolon kanserinde tedavinin cerrahi yöntemlerle gerçekleştirildiğini kaydeden Gürcü, şu uyarılarda bulundu: "Tümörlü olan kısım cerrahi yöntemlerle çıkarılır. Daha sonra bağırsağın çıkarılan yerinin alt ve üst tarafı birbirine bağlanır. Eğer kanser anüse yakın bir yere yerleşmişse bu bölgenin kısa olması ameliyatın şeklini değiştirir. Bu ameliyatta anüs tümüyle çıkarılır ve kolon, karın duvarına bağlanır. Işın tedavisi kolon kanserinde kullanılmaz. Fakat kemoterapi (ilaç tedavisi) hastalara ameliyattan sonra uygulanabilir."
Kaynak: iha