Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden birisi olan ve göçebe yaşam tarzı ile kendisini gösteren şark köşesi kültürü Gaziantep’te yaşatılmaya çalışılıyor.
Şark Köşesi, Türklerin göçebe bir millet olduklarından ve kıtadan kıtaya cenk için at üstünde veya göçebeliklere rahat, kullanışlı, portetifliğinden kurulumu ve kullanımı basit olan bir dizayn ile odayı, Osmanlı döneminde kullanılan otağı, obaları veya mekanı şekillendirmesinde tercih edilen vazgeçilmezlikler arasında yer alırdı. Osmanlı dönemlerinde ismi şark köşesi olmamakla beraber şimdi bildiğimiz şark köşelerinin modernliğine yakın tarzda yöreden yöreye farklı işlemelerle memleketten memlekete farklı boyut ve süslemelerle kullanım şartlarına ve taşıma ağırlığına göre içeriğinde farklı yün ve cisimler kullanılırdı. Her yöreye, her mekana ve her talebe göre birbirinden güzel modelleriyle şark köşesi diğer adıyla şark odalarına rahatlık, taşınmasında ise içerisinde ahşap veya başka bir yapı kullanılmadığından tahta kadar uzun ömürlü ama rahat sünger kullanılır. Yıkanması ve temizlenmesi için kolay sökülüp takılması babında fermuar kullanır ve iç kısımdan ise overlok geçilmiştir ki sağlamlıkla beraber üzerine giydirilen kumaş yırtılmadan uzun ömürlü olsun.
Gaziantep’te Şark Köşesi takımları satan ve bu kültürün devam ettirilmesi gerektiğini belirten Ali Leblebici, “Şark köşesi bizim Güneydoğu Anadolu Bölgesine has bir şeydir. Biz de burada eskiyi yeniden canlandırmak için, eskiye büyük bir heves var. Bunlar çoğunlukla köy odalarında yerde minder arkada hasırdan yapılan yastık, ortaya da mesela semaver konulurdu ve yahut bakır işlemeli paşa mangalı konulurdu. Oradaki kalabalık bunların üzerinde otururlardı. Bunların üzerinde çiğ köfte yoğururlardı. Sohbet ederlerdi. Bizde bunları canlandırmak için yeniden bir girişimde bulunduk. Bu girişim gerçekten de güzel oldu ve tutuldu” dedi.
Kendi evinde de şark köşesi kurduğunu ve kültürü yaşatmak adına girişimde bulunduğunu aktaran Leblebici, “Gaziantep’te türkü evlerinde de bunlar kullanılıyor. Vatandaşlar kendi evlerinde şark köşeleri kuruyorlar. Ben de kendi evimde yaptım. Akşamları gidiyorum orada oturuyorum. Kahvemi içiyorum, pikabımı çalışıyorum. Geçmişe çok büyük özenti duyuyorum. Çok da güzel oluyor. Bizim için kültürümüzü geçmişimizi canlandırmış oluyoruz. Bunları tekrar gün yüzüne çıkarmış oluyoruz. Bunun içerisi kamıştan yapılıyor. Minderinin içerisine ise kamış sert olduğu için sünger konuluyor. Tabi eskiden bunlar hep yünden yapılırdı. Satışlarımız da çok iyi memnunuz. Rahatlık açısından da çok güzel. Ayaklarınızı rahatça uzatıp oturabiliyorsunuz. Bağdaşını kur otur, kahveni yudumla...” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha