Adıgüzel şunları söyledi: “Son dönem SGK’daki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile görevden almalar ‘SGK’da milyarlık operasyon’ şeklinde gündemdedir. Bu görevden azillerin sebepleri arasında Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu RD GLOBAL-INVAMED firmasının Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden fahiş fiyatta yaptığı satışlarla dahil olduğu yolsuzluk iddiaları da var mıdır? Bu konuda 2 Temmuz 2021’de yaptığımız basın açıklamamızda açık detaylarını vererek sormuştuk. Ayrıca yine aynı açıklamamızda pandeminin başlarında yine bu firmaya millet maskesizlikten kırılırken maske satışında ihracatta ayrıcalık tanındığı iddiaları dile getirmiştik. Bu firmadan SUT üzerinden kalp ve damar cerrahisi malzemelerinin 15 kat fiyatla alındığı, firmanın her yıl %100-200 büyüdüğü, yüksek fiyatlı kalemlerin maskelenmesi için SUT’ta önceden tek kalem olarak verilen fiyatların bölünerek pek çok ayrı malzeme gibi gösterildiği, bu konuda Soylu’nun Sağlık Bakanı’na şantaj yaptığı iddialarına ilişkin sorularımız da halen orta yerde durmaktadır.

Bu arada cevap gelmeyen diğer sorumuzu da unutmadık. Hangi konu mu? Çelik yelek meselesi… Yine aynı firmanın ürettiğine ve Jandarma ve Polis dernekleri üzerinden İçişleri Bakanlığı’na çelik yelek sattığına ilişkin iddialar da yine yanıtsız orta yerde durmaktadır. Bu konuda 29 Temmuz 2021’de verdiğim soru önergesi de halen yanıtsız.

EK1:

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel’in 2 Temmuz 2021’de RD GLOBALINVAMED şirketine ilişkin iddiaları içeren basın açıklamasının tam metni:

 “İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun kuzeni Mehmet Soylu'nun ortağı olduğu medikal firmasına maske ihracatında ayrıcalık sağlandığı iddialarını 1 yıl önce gündeme getirmiştik. Pandeminin başında bu firmanın 1'e 1 kuralını delerek yurtiçine maske üretimi yapmadan serbest bölge ayrıcalığı ile tüm üretimi ihraç etme hakkı verildiğini gündeme getirmiştik. Şimdi ortada pek çok yeni iddia var. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden Mehmet Soylu’nun aynı medikal firmasına ve bağlı İnvamed medikal firmasının ürettiği ürünlere yüksek fiyattan avantaj sağlanıyor mu?

Kalp ve damar cerrahisinde kullanılan ve uzmanların bildirdiğine göre fiyatı birkaç yıl önce 1000 TL olan malzeme şimdi 14.900 TL.

INVAMED 2015 yılında kurulmuş ve o yıldan bugüne yaptığı yüksek karlarla hızla büyümüş. Daha kurulduğu ilk yılda Kalp Damar Cerrahi Kongresi’ne yaklaşık 1,9 Milyon TL ödeyerek sponsor olmasıyla dikkat çeken firma, 2016’da açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi’ne de ‘Platin Sponsor’ olmuş.

RD Global 2016 Mayıs'ta kurulmuş, her yıl %100 - %200 büyümüş ilk yıl 5 milyon, önceki yıl 101 milyon, geçen yıl 267 milyon TL cirosu var.

Şimdi öğreniyoruz ki 2021 yılı SUT tebliğinde aynı ürünlerin fiyat geri ödemesi bu defa 10 katına çıkarıldığı bilgileri üzerine bunu doğrulamak için SUT sitesine girmek istendiğinde erişime sınırlandırıldığını gördük. Ayrıca yüksek fiyatları maskelemek için önceden tek kalem olarak girilen fiyatın çeşitli malzemeler altında bölünerek yüksek fiyatın gizlenmeye çalışıldığı da ifade ediliyor.

Bütün bu veriler ışığında geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir videoda ( 140jurnos) Soylu’nun Sağlık Bakanı’na şantaj yaptığı iddiaları söz konusu. Biz de sormak istiyoruz; Soylu’nun SUT üzerinden fahiş fiyatlardan Sağlık Bakanlığı’na malzeme satması, Koca’ya pandemi verilerini gizlediği için şantaj yapması nedeniyle midir? Bu firmaya SUT üzerinden ayrıcalık tanınarak olağanüstü fiyat artışı yapıldığı doğru mu? Halkın sağlığıyla oynanarak bir bakan toplumdan veri saklıyor, iddiaya göre diğeri de bunu öğrenince ona şantaj yapıp bakanlığa fahiş fiyattan mal satıyor. Al birini vur ötekine misali. Ülkenin getirildiği yere bakın.

Bu arada Süleyman Soylu’nun akrabası Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu bu şirketin aynı zamanda Savunma sanayiine dönük malzeme ürettiği ya da temin yaptığı bilgileri de geliyor. Eğer bu bilgi doğruysa Süleyman Soylu'nun akrabasının şirketinden Türkiye'de emniyet ya da jandarmaya bir temin yapıldı mı diye de soracağız.” Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi