Toplantının başlangıç kısmında ziyarette bulunan Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, şu açıklamalarda bulundu:  “Bu yıl Türkiye’de beklenen fındık rekoltesi 650 bin ton olarak açıklanmıştır.  Bundan sonraki kayıplar ve randıman eksiği ile birlikte 600 bin tonu geçmeyecektir. INC’nin 900 bin ton dediği rakamın fındık mahsulü değil hayal mahsulü olduğu ortaya çıkmıştır.

Dekar başına verim hesaba katıldığında bu yıl fındığın maliyeti 27 TL’ye ulaşıyor. 

Türkiye’de bağımsız kuruluşların yıllık enflasyon tahminleri %36-50’dir. Enflasyon artışı ile hesap yaparsanız fındık fiyatı 30 TL'yi aşmaktadır.

Geçen yıl fındık alım fiyatı 3,3 dolara tekabül ediyordu. O gün Dolar 6,8 TL idi. Şimdi dolar 8,6 TL. Aynı dolar karşılığı bugün 28,5 TL. Diğer maliyet artışlarını, refah payını buna  ilave edeceksiniz.

“30 TL altındaki fiyat üreticiye ihanettir”

Bütün göstergeler fındık fiyatının ne olması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Biz üretici ve emek dostu milli çıkarları önde tutan bir parti olarak, CHP olarak 35 TL istiyoruz. İktidar vekilleri en az 30 TL diyor. Bu iki rakam arasında bir kamuoyu beklentisi vardır. Hele ki 30 TL altında bir açıklama bu şartlarda  hem üreticiye hem ülkeye ihanettir.

Erdoğan önümüzdeki günlerde yapacağı açıklama ile kimden yana olacağını ortaya koyacaktır. İktidar partisinin bölge vekillerinin yerinde olsam Erdoğan’ın kapısına sandalye çeker, milli çıkarları ve halkın emeğinin karşılığını alana kadar oradan ayrılmazdım. Ben Sayın Genel Başkanıma bu yıl için 35 TL fiyat talebini açıklaması için bilgilendirme ve tekrarlarımı nasıl yaptıysam bu iktidar vekillerinin de Erdoğan’a aynı ısrarı ve dinamik çalışmayı yapmasını tüm bölge halkı bekliyor.” Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi