Mustafa Adıgüzel yaptığı açıklamada: “Burada gönüllü kan örneği vererek, kemik iliği nakli ile hayatını kurtarabileceğimiz birçok insanımıza umut ışığı olmak için Türkiye Ulusal Kemik iliği Bankamızdaki büyük aileye katılacağız. Önce kısa bir teknik bilgi vermek istiyorum.

Kemik iliği nakli kan kanseri, lenf kanserleri, bazı doğuştan metabolik enzim hastalıkları, bazı doğuştan kansızlık türleri, bağışıklık eksikliği ve birçok kanser türünde de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Öykü Arin yavrumuz da dâhil olmak üzere birçok hastamız umut içinde bu kan örneklerimizi bekliyor. Bu amaçla 2014 yılında Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılay’ı arasındaki işbirliği içinde kısa adı TÜRKÖK olan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi kurularak Ulusal Kemik İliği Bankasına kan örneklerinin kabulü başlamıştır.

Şu anda 4 yılda sayı 432 bin 341 kişiye ulaşmıştır. Şu ana kadar 1085 insanımıza nakil yapılarak hayat kurtarıcı olmuştur. Kemik iliği nakillerinde verici olarak hayat kurtarıcı olmak için, ihtiyacı olanlara umut olmak için toplumda bu farkındalığı yükseltmemiz ve bu aileyi büyütmemiz lazım. Hedef sayı nedir? Nüfusumuz dikkate alındığında her arandığı zaman tam uyum içinde verici bulabilmek için olması gereken verici sayısı 4 milyondur. Bizimle benzer nüfusa sahip Avrupa ülkelerinde örneğin Almanya'nın ulusal kemik iliği bankasında sayı 6 milyona ulaşmış durumdadır.” diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi