Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın sunumundan sonra söz alarak, yıllık 2,5 milyar dolar döviz getirisiyle tarımsal ihracatımızdaki en önemli yere sahip olan fındığın bölge insanı için hayati değere sahip olduğunu vurgulayan Taşcı, 2002 yılından bu güne kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından gerek bitkisel üretim, gerekse hayvancılık alanında bölgemize çok ciddi desteklemeler yapıldığını ifade etti.

Konuşmasının büyük biri bölümünü fındık ve fındık üreticisinin sorunlarına ayıran milletvekili Taşcı, ‘Fındığın ve fındık üreticisinin halen tam olarak çözüme kavuşturulamayan sorunları vardır. Üretiminde lider olduğumuz bu üründe maalesef birim alan veriminde istediğimiz noktada değiliz. Bu nedenle bilhassa meyilin yüksek olduğu alanlarda teraslama; fındık bahçelerini yenileme ve gençleştirmeye yönelik ıslah; verimliliğin artırılmasına katkı sağlamak için örnek bahçe çalışmaları ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik çalışmalar oldukça önem arz etmektedir. Fındık sektöründe üreticilerimizin yaşadığı en önemli sorunlardan birisi de depolama sorunudur. Üreticilerimizin ürünlerini depolayacak alanları olmadığından emanete fındık bırakma oldukça yaygındır. Bu da serbest piyasada fındığın fiyatının düşmesinin başlıca sebeplerinden biridir.’ dedi.

Oyun oynanıyor

Serbest piyasada fındık fiyatları üzerinde oynanan oyunlara da değinen Taşcı, ‘Hep birlikte görmekteyiz ki, fındıkla ilgili maalesef güçlü oyun kurucu konumuna gelmemiş milli sermaye kuruluşlarımız serbest piyasada fiyatların oluşumunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Dış kaynaklı bir tekelciliğe doğru giden bir pazar ile karşı karşıyayız. Sayın bakanımızla bakanlık görevini üstlendikten hemen sonra bölge milletvekillerimizle birlikte fındık üzerine bir toplantı yaptık. Konunun çözümü için sayın bakanımızın ciddi bir mesai harcadığının birebir şahidiyim. Çok daha aşağıda olabilecek fındık fiyatlarını sabit tutmak ve istikrarlı bir pazar oluşturmak için TMO devreye sokuldu. Bu sayede fiyatlar mümkün olan en üst sevide tutulmuş oldu. Bundan sonra da TMO’nun piyasada denge unsuru olarak her zaman ve daha etkin bir şekilde kalmasının faydalı olacağı inancındayım.’ dedi.

Rekabet gücü zayıflıyor

TMO’nun bölgede yapmış olduğu fındık alımlarında ve nakil işlemlerinde zaman zaman aksamaların olduğunu da dile getiren Taşcı, Piyasa gittikçe daralıyor, rekabet gücümüz zayıflıyor, başka ülkeler de fındık üretimine başladı. Biz mutlaka fındıkta bir planlama yaparak daha yüksek verimle daha kaliteli ürünü üretmek zorundayız. Bu alanda yapılacak tüm çalışmalar, üreticiye sahip çıkacak, haksız rekabeti, tekeli ve iç ve dış lobiyi kıracak, piyasayı regüle ve kontrol edecek bir mekanizmayı oluşturacak şekilde yapılmalıdır.’ ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi