CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, fındık hasadını Perşembe ilçesinde fındık bahçesinde açtı. Fındık fiyatı ile ilgili eleştirilerini sürdüren Adıgüzel’in, hükümet, TMO, üretici ve borsa olmak üzere 4 kesime mesaj verdi.

 

Adıgüzel bahçeden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sahil kesimlerinde üreticimiz hasada başladı. Fındık sezonu hayırlı, uğurlu, bereketli olsun. Buradan birkaç kesime mesaj vermek istiyorum. Birinci mesajım hükümete… Hükümet fiyat konusunu tekrar revize etmelidir. 22 TL’lik fiyatı biz az buluyoruz. Çünkü TMO daha birkaç ay önce geçen sezonun fındığını 24 TL’den sattı. Serbest piyasada o fındık 26 TL’den alıcı bulmuştu. Fındığa talebin bu kadar yüksek olduğu öte yandan rekoltenin de düşük olduğunu göz önüne alırsak açıklanan fiyat çok azdır.

 

“TMO üreticiyi rahatlatmalı”

 

TMO’nun peşin ödeme ile üreticiyi rahatlatması gerektiğini söyleyen Adıgüzel; “İkinci mesajım TMO’ya, fındık alım ofislerini her ilçeye açmasını istiyoruz. Sadece sahilde birkaç alım ofisi ile bu iş olmaz. Üretici fındığını kamyon sırtında kilometrelerce taşımak zorunda kalıyor. Gittiğinde reddedilme korkusu ile başka alıcılara fındığı ucuza vermek durumunda kalıyorlar. TMO ezik, büzük, nemli ve benzeri gerekçelerle fındığı geri çevirmemeli ve randıman oyunu yapmamalıdır. Bunları takip edeceğiz. TMO aldığı fındığın bir kısmına peşin ödeme yaparak üreticiyi rahatlatmalıdır.” Dedi.

 

“Acele etmeyin”

 

Üreticilere de çağrıda bulunan Adıgüzel, fındığın hemen piyasa indirilmemesi gerektiğini belirterek; “ Özellikle il dışından gelenler biran önce fındığını satıp geri dönmeye çalışıyor. Ancak bu zarardır. Hem sizlerin cebine zarar hem de düşük fiyattan ihraç olacağı için ülke ekonomisine zarar. Fındıkları bekletin, satmak için acele etmeyin. İtalyan kartelin elinde fındık da fındıktan elde ettiği mamul de kalmadı. Taşeron firmaları aracılığı ile yüksek miktarda alım yapmak için depolar kiraladığını biliyoruz. Dolayısıyla fındığın fiyatı çok artacak. 30 TL’leri geçecek. Bu nedenle üreticinin fındığını elinden erken çıkartmaması lazım.” Diye konuştu.

 

“Soygun düzeni devam edemez”

 

Borsaya da seslenen Adıgüzel, şöyle devam etti: “Dördüncü mesajım borsaya… Geçen yıl yaptığınız gibi yalandan alım satım göstererek fındık fiyatını düşük göstermeye kalkmayın. Tabelanızda alavere dalavere ile manipüle edilmiş fiyatlar açıklarsanız, o tabelayı alıp kafanıza geçirmeyi de biliriz. Üreticinin emeğinin sömürülmesine, bu soygun düzeninin devamına asla müsaade etmeyeceğiz.” Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi