14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ordu Tabipler Odası tarafından Atatürk Parkı’nda çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı programı gerçekleştirildi.

Tıp Bayramı’nın Kurtuluş Savaşı’nda ‘biz de varız’ diyen hekimlerin başlattıkları Kurtuluş Mücadelesi ruhunun bir sonucu olduğunu belirten Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, “İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları destek vermiştir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti bulunduğu coğrafya nedeniyle her zaman tehdit altındadır. Bunun bilincinde olmalı ve uyanık olmalıyız. Vatanımızın bekası için verdiğimiz mücadeleler hiç bitmeyecek, mücadele ruhumuzda atalarımızdan gelen o asil kan nedeniyle bizlerden hiç eksik olmayacaktır.” dedi.

 
“Sağlıkta şiddet kabul edilemez!”

Sağlık sektöründe çalışanlara uygulanan şiddete dikkat çeken Başkan Doç. Dr. Özgür Enginyurt, “14 Mart bir kutlama günüdür, sağlıkçıların dertlerinin dinlendiği, çözümlerin üretilmesi için adımların atılabileceği bir gündür. Bu sebeple sağlıkta şiddete de değinmemiz gerekmektedir. Hekimlik mesleği onurlu, meşakkatli, özverili bir meslektir. Üniversite de okurken haftanın 5 günü sabah 8 akşam 5’e kadar ders çalışan sonra eve veya yurda giderek en az 5 saat ders çalışarak bu meslek mensubu olduk. Bu çalışma azmi ve gereği hekimler için bir ömür boyu sürecek ve sürmek zorundadır. Böyle özverili bir meslek grubu mensuplarına karşı uygulanan şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez ve edilmemelidir. Sizlere gerek hastane idarecisi, gerekse tabipler odası başkanı olarak defalarca bahsettiğim, fakat gerçekleştirememiş olduğumuz ve olmazsa olmazımız hastanemizin yapımının hala netlik kazanmaması en büyük üzüntülerimden birisidir. Artık sizlere umut vaat etmeyeceğim. Ordu’da yapımı planlanan 800 yataklı Şehir Hastanesi elbette sağlık anlamında şehrimizin birçok problemini çözecektir, ama gerek işletme modeli, gerek üniversite kampüsüne uzaklığı, gerekse kapasitesi nedeniyle Tıp Fakültemizin eğitim anlamında ihtiyaçlarını karşılamada eksik kalacaktır. Yapılması konusunda sonuna kadar yanında olduğumuz bu hastane dışında şehrimize kampüs içerisinde de bir Eğitim Araştırma Hastanesi diğer adıyla Üniversite Hastanesi yapılması ihtiyacı kaçınılmaz bir gerçektir. Bir gerçek daha vardır ki Ordu İli Sağlıkta sınıfta kalmıştır, Türkiye’de birçok il sağlık yatırımlarından üzerine düşen payı yıllar önce almış, modern hastanelerde sağlık çalışanları modern tıp yöntemlerini kullanarak halkımıza hizmet vermektedir. Sınıfta kalınan bir şehir de yapılması gereken 2019 seçimlerine kadar bütünleme sınavı ile sınıfı geçmektir. Şehrin siyasetçisi, bürokratı, halkı, öğrencisi, basını bir olarak bu problemin çözümü noktasında ortak adım atmalı ve çözüme en kısa sürede ulaşılmalıdır.” ifadelerini kullanırken, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramlarını kutlayarak daha umutlu günlerin yaşanması temennisinde bulundu. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi