Doğum nedeniyle anne ve bebek ölümü oranlarının düşürülmesi için çalışmalar yürüten Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD), Plasenta perkreata tanılı ve doğumda yüksek risk grubunda bulunan hastanın doğumuna rehberlik etmek için Medical Park Ordu Hastanesi’nde canlı eğitim düzenledi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin (TJOD) Medical Park Ordu Hastanesi Toplantı Salonu’nda düzenlediği konferansa, Jinekolog Onkolog Dr. Haluk Dervişoğlu ve Prof. Dr. Polat Dursun ile birlikte Ordu genelinde görev yapan kadın doğum uzmanları katıldı. “Yaşasın Anneler, Anneler Yaşasın” başlıklı eğitim toplantısı, Prof. Dr. Polat Dursun’un “Plasenta Perkreata’da (bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması) yönetim ve ameliyat teknikleri konulu sunumu ile başladı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Polat Dursun’un plasenta yapışıklığı tespit edilen kadınlarda uyguladığı yöntemle,  bu tür doğumlarda gelişen aşırı kanamanın azaltılabileceği, önlenebileceğini ve ölüm riskinin düşürülebileceğini anlattı. Dr. Dursun, organları besleyen damarları geçici olarak kapatarak ameliyatın gerçekleştirilmesinin kanamanın çok az olmasını sağladığını söyleyerek vaka videolarını ve tecrübelerini meslektaşları ile paylaştı.

 

“Bulldog Klemp” tekniği ile ameliyat başarılı!

MedicalPark Ordu Hastanesi Kadın Doğum Uzmanları Op. Dr. Mürvet Kırca Bulut, Op. Dr. Sema Ağar Sezgin tarafından takip edilen Elçin Meraba isimli hastaya gebeliğinin erken dönemlerinde Plasenta Previa tanısı konulmuştu. İlerleyen gebelik aylarında plesenta perkreata olarak tanı kesinleşti. Yani,  bebeğin eşinin (plesenta) rahim duvarının tamamını tutup mesaneye kadar uzandığı ultrasonlarda tespit edildi. 3 bin doğumda bir kez karşılaşılan plasenta perkreata, doğum öncesinde tedavisi olmayan ancak doğum anında müdahale edilebilen bir durum olduğundan hastayı takip eden hekimler, görüş almak üzere Prof. Dr. Polat Dursun ve Jin. Onk. Dr. Haluk Dervişoğlu’na ulaştılar. Dr. Dursun Dr. Dervişoğlu ve hastanın sürecini 34’üncü Haftaya kadar hekimler ile birlikte takip etti. Doğumun olacağı gün Ordu’ya gelerek doğum ekibine rehberlik etti ve Ordu ilindeki Kadın Doğum uzmanlarına vaka semineri düzenledi.

Prof Dr. Polat Dursun ve Dr. Haluk Dervişoğlu’nun katılımcı hekimlere verdiği videolu eğitimin ardından, MedicalPark Ordu Hastanesi Kadın Doğum uzmanları Op. Dr. Mürvet Kırca Bulut, Op. Dr. Sema Ağar Sezgin, tarafından takip edilen hasta Elçin Meraba Plasenta Perkreata tanısıyla doğum operasyonu için hocaların rehberliğinde ameliyata alındı. “Bulldog Klemp” isimli ameliyat tekniği ile 1 saat içerisinde çok az kanamalı olacak şekilde tamamlanarak başarılı bir doğum gerçekleştirilirken sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya geldi. Prof Dr. Polat Dursun; “Oldukça başarılı geçen bu operasyonda meslektaşlarımızla güzel bir dayanışma örneği gösterildi. Toplantımıza katılan çok sayıda Kadın doğum uzmanı çok nadir görülen ama gebelikte annenin ve bebeğin hayatını tehlikeye sokan bu durum ile ilgili eğitim aldı. Şu anda hem annenin hem de bebeğimizin sağlığı yerinde. MedicalPark Ordu Hastanesi hekimleri ve yönetimine, göstermiş oldukları hassasiyetler, güncel tıp literatürünü takip anlayışları, bölgede görev yapan hekimlerin eğitimlerine verdikleri önem nedeni ile tebrik ediyorum. Bizlere meslektaşlarımıza katkı sağlama fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi