Mali müşavirler beyannamelerin ertelenmesini istiyor

Corona virüsün tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de derinden etkilediğini belirten Başkan Bahadır Baş, ciddi önlemler alınmaya başlandığını, en son 65 yaş üzeri vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini vurguladı.

Belgeler üzerinde virüs 4 gün yaşıyor!

Bütün mesleklere evinde kal çağrısı yapılırken, mali müşavirlerin beyannamelerini 26 Mart’a kadar teslim etmesi gerektiğini belirten Baş; “Şubat ayının beyannamelerinin Mart’ın 26’sına kadar muhtasar, SGK, KDV bildirimlerinin verilmesi talep ediliyor. Üstelik de belgelerin üzerinde virüsün 4 güne kadar kaldığı net olarak belli. Bu belgeleri elektronik ortamda değil, hepimiz elimizle dokunmak, bilgisayara kaydetmek sonra da dosyaya takmak durumundayız. Mali müşavirler, muhasebeciler ciddi tehdit altında.” dedi.

“Beyanname süreleri ertelenmeli”

Ülkemizde yaklaşık 9 binin üzerinde 65 yaş üstü mali müşavir olduğunu vurgulayan Baş; “ İlimizde de 65 kişi var. Bunlarla ilgili beyanname sürelerinin ertelenmesini bekliyoruz. Devlet tapuya elektronik ortamda bildirimde bulun diyor, vergi dairesini kapatmadılar ama hiçbir dilekçe elden kabul edilmiyor, evrakları elektronik ortamda veya posta ile gönder bize diyorlar. Hiç kimse vergi dairesine, SGK’ya gidip elden evrak teslim edemiyor. Ama mali müşavirlere, evrakları alacaksınız, müşteriler ile iletişim halinde olacaksınız, onların belgelerini kaydedeceksiniz, bize de beyannameleri bildireceksiniz diyorlar. Gerçekten Türkiye’de yaklaşık olarak 120 bin mali müşavir var. Çalışanlarımızla beraber 500 bin kişi risk altında. Ordu’da da 4 bin, 5 bin kişi risk altında. Bu durumda biz beyannamelerin ertelenmesini bekliyoruz. Herkesin evinde kalmasını istiyorsak, mali müşavirlerin de evinde kalması lazım” diye konuştu.

“Çalışanlarımız ofise gelmek istemiyor”

Şubat ayının işlemleri için son günün 26 Mart olduğunu belirten Baş; “Bu ciddi anlamda bizim için bir risk. Bu riskin kamuoyu ve paydaşlar tarafından hissedilmesini istiyoruz. Devlet diyor ki; nisan, mayıs aylarını vermeyebilirsin, bunu 3 ay sonra ver diyor ama Şubat ayına ait Martta verilecek beyannameyi ısrarla istiyor. Bu anlayışı anlamak mümkün değil. Bu insanları risk altına sokar. 65 yaş üzerinde Ordu’da bürosu olan 40 tane mali müşavir ne yapacak. Evde kal çağrısına uyamıyoruz maalesef. Büro çalışanlarımız ve meslektaşlarımız işini yapmak istemiyorlar. Biz görevimizden kaçmıyoruz, sadece erteleme istiyoruz.  Büro çalışanlarımız evraklara dokunmak, müşteri ile iletişime girmek istemiyorlar. Sesimizi duysunlar” dedi. Ordu Yorum/ Neşe Çakar Erkin/Özel

Editör: Haber Merkezi