Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Kasım ayı meclis toplantısı yapıldı. Toplantıya Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Altınordu Belediye Başkanı Celal Tezcan, AK Parti Ordu İl Başkanı Halit Tomakin ve kamu ile özel banka temsilcileri katıldı.

 

OTSO Başkanı Servet Şahin, oda olarak son yıllarda Ordu'ya büyük katkılar sunulduğunu belirterek; " İlimize okul kazandırdık. Bizim en büyük noksanımız İtalya’nın Milano kentinde Fındık Enstitüsü var. Bizim üniversitemizde de Fındık Enstitüsü olması lazım. Bundan 5 yıl önce İçişleri Bakanımız Ordu’ydu. Bize geldi ve neyimiz eksik dedi. Biz 14 eksik söyledik. Sağ olsun 12 tanesini yerine getirdiler. Liman ve tren yolu geride kaldı. Keşke 18 ay değil de 36 ay görevde kalsaydı. Bunlar da biterdi. Karadeniz-Akdeniz yolu da bunlardan birisiydi. Sadece limanımız olmadığı için ciddi ekonomik kayıplarımız var. Trabzon fındığın yüzde 7’sini üretiyor ve 2 milyar dolar ihracatı var bizim 180 milyon dolar ihracatımız var. Sadece limanımız olmadığı için. 2019 yılında beklentimiz. Biz elektrik ile ısıtılan bir binaya sahibiz. Çatıya panel kurarak elektriğimizi kendimiz üreteceğiz. 2019 yılı projemizde bu olacak. İnşallah sıfır maliyetle ısıtma ve soğutma sorununu halledeceğiz." dedi.

 

 "Turizmi canlandırmalıyız"

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, "Yerel yönetici olarak beş yılı dolduruyoruz. Milletin bize verdiği kaynakları en iyi şekilde kullanmak için mücadele veriyoruz. Bu şehrin verimliliğini sahaya yansıtmaya çalışıyoruz. Bu şehir bugüne kadar yakaladıklarının daha fazlasını yakalayacak vizyona kavuştu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bu şehri geleceğe hep beraber taşımalıyız. Her yaşadığımız günün geride bir izi kalmalı. Çikolataya dayalı sektörü geliştirecek Çikolata Park projemizde sona yaklaştık. İnşallah hızlı bir şekilde açılışını gerçekleştireceğiz. Fındık ve fındıkla ilgili türevleri burada sergileyeceğiz. Şehir artık büyüyor. Bu nedenle şehir içindeki okulların artık şehir dışına taşınması lazım. Ya da daha geniş ve özel alanlara taşınması lazım. İnşallah biz bir şekilde Kız Meslek Lisesini daha modern bir yer temin ederek oraya taşımayı düşünüyoruz. Böylelikle Ordu sahilinde bütünlüğü sağlayarak turizmin en temel yeri haline getirmek mecburundayız." dedi.

 

"1 milyar 743 milyon TL’lik vergi tahakkuku"

 

Vali Seddar Yavuz ise şöyle konuştu: "Ordu’da 2017 yılında 1 milyar 743 milyon TL’lik vergi tahakkuku meydana gelmiş,1 milyar 67 milyon TL’lik tahsilat meydana gelmiş. Tahakkuktan tahsilat oranı da yüzde 61. 2018 yılında 1 milyar 6 20 milyon TL’lik vergi tahakkuk etmiş. Şuana kadar 929 milyon da tahsilat meydana gelmiş. Tahsilat oranı da yüzde 51. 2017 yılında bizim Genel Bütçe giderlerimiz 1 milyar 974 milyon olmuş ve gelirimizde 1 milyar 67 milyon TL gerçekleşmiş. Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 54’tür. 2018 yılında şuan itibariyle 1 milyar 889 milyon TL harcama yapılmış, 929 milyon TL’de gelir elde edilmiş. Dolayısıyla gelirin gideri karşılama oranı da yüzde 49’tur. Bu sadece genel bütçe gelir ve giderleri değerlendirmesidir. Dolayısıyla bunda katma bütçeli kuruluşlar, özel bütçeli kuruluşlar yoktur. Ordu’da şuan 13 bin 236 işyeri mevcuttur. Toplam Sosyal Güvenlik kapsamı içindeki vatandaşlarımız 707 bin 224 vatandaşımız, sosyal güvenlik şemsiyesi altındadır. Toplam sosyal güvenlik kapsamı içerisinde tescil edilenler devlet tarafından Genel Sağlık Sigortası karşılananlar hariç 619 bin 990’dır. Sosyal Güvenlik Kapsamında il nüfusuna oranlarsak yüzde 83.52’dir. Sosyal Güvenlik kapsamı dışında kalan nüfusumuz 35 bin 117’dir. Sosyal Güvenlik kapsamında aktif çalışan kişi sayısı 162 bin 503’tür. Emekli sandığı 25 bin 311, Bağ-Kur 27 bin 625’tir. SSK dediğimiz 4A da 109 bin 567’dir. SGK kapsamında aktif çalışanların toplam il nüfusuna oranı yüzde 21.89’dur. Bu bizim açımızdan düşüktür. Emekli sandığından 18 bin 523, BAĞKUR emekli sayısı 34 bin, SSK emeklisi 69 bin266 olmak üzere toplam ilimizde 121 bin 789 emekli bulunmaktadır. SGK kapsamındaki emeklilerin toplam il nüfusuna oranı yüzde 16.41’dir. 72 bin 882 kişinin Genel Sağlık sigortası devlet tarafından karşılanıyor. 14 bin 352 kişide kendi sigorta primini ödüyor. Toplamı 87 bin 230."

 

Altınordu Belediye Başkanı Celal Tezcan ise, Ordu'nun konum itibariyle çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek; "Ortak akıl konusunda eksiğimiz var. Biz ortak aklı yakalayamadık. Biz ortak iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz." dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi