EMEP İl Başkanı Poyraz 2016 -2017 fındık sezonunun açılmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “15 Ağustos’ta Ordu Ticaret Borsası’nda açıklanan fiyat 11TL. oldu. Rekolte açıklananın çok altında olup üretici geçen yılki ürününün dörtte biri, beşte biri oranında fındığı oldu. Bu gerçeklik, geçen yıl elde kalanlarla birlikte dış ve iç tüketimi karşılamayacağını ortaya koymaktadır ama fiyat üzerinde baskılama devam ediyor.” dedi.

 “Serbest pazarda güçlünün sözü geçer!”

Emek Partisi olarak yıllardır serbest pazar politikasın ihracatçıların lehine işlediğini anlattıklarını belirten Poyraz, “Serbest pazar alıcı ve satıcının doğrudan karşı kaşıya gelmesidir. İzlenen politikalar sonucu tarım ürünlerinde fiyatı hep alıcı belirledi. Çünkü üretici örgütlü değil, devlet üreticiden yana politikanın yanından bile geçmiyor. Belirleyici olan ve örgütlü olan yerli ve yabancı tekeller fiyat üzerinde istedikleri uygulamayı gerçekleştirebiliyorlar. Hükümetlerin de desteklemediği üreticiler hep mağdur oluyor.” dedi.

 “Fındık az da olsa çok da olsa değişmiyor”

 “Fındık çok olduğunda ‘ne yapalım fındık çok, fiyat düşük oluyor’ diyenlerin yeni sezon fiyatını 11TL olarak açıklamaları gerçeği ortaya çıkarıyor.” diyen Poyraz, “Fındık beklenenden de az oldu ama fiyat yine düşük. Demek ki fiyatı belirleyen fındığın az ya da çok olması değil. İhracatçıların işi üreticinin emeği ve ürünü üzerinden para kazanmak. Buna seyirci olan ülkeyi yönetenlere ne demeli? Bu gerçeklik de hükümetin üreticiden yana olmadığını kanıtlamaktadır.” ifadesini kullandı.

 “Tarımdaki sıkıntının giderilmesi iktidar sorunu”

 “Hükümet ‘darbe’ tartışmalarıyla gündemi boğarak işçi ve emekçilere yönelik ekonomik, siyasi saldırılarını sürdürüyor.” vurgusunu yapan Hikmet Poyraz, “ Geçen sezon içinde hükümet, Tarım Kredi Kooperatiflerini devreye sokabileceğini söyledi, üreticileri oyaladı. Hala bir ses yok! Genelde tarımda, özelde de fındıkta yaşanan sorunların giderilmesi iktidarda halkın çıkarlarını savunanların olup olmamasıyla ilgili. Üretici kendi çıkarları için örgütlü olmalı ama en önemlisi de serbest piyasa’ kuralını ortadan kaldıracak; halkçı tarım politikalarını uygulayacak bir iktidarın olmasıdır. Emek Partisi bu anlayışa çalışmalarını sürdürüyor.” dedi. OrduYorum

Editör: Haber Merkezi