Iğdır Devlet Hastanesi’nde ilk kez Laparaskopik Total Histerektomi yöntemi uygulanarak bir hastanın rahmi alındı.

Iğdır Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulhamit Bozyiğit’in gerçekleştirdiği ameliyat, tüm hastalara umut oldu. İldeki bu uygulama ile vatandaşlar hem uzak hastanelere gitmek zorunda kalmayacak hem de ameliyat sonrası yatış süresi daha kısa olacak.

Konu hakkında bilgi veren Op. Dr. Bozyiğit, operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini, ameliyatın tüm basamaklarının laparoskopik olarak gerçekleştirdiklerini, hastalarının 1 ay süresince yapılan kontrollerinde hiçbir komplikasyon gelişmeden tamamen sağlıklarına kavuşturduklarını söyledi.

“HALK ARASINDA KAPALI AMELİYAT OLARAK BİLİNMEKTEDİR”

Dünyada ilk Laparoskopik Histerektomi’yi yapan Prof. Dr. Harry Reich’in düzenlediği kurs başta olmak üzere çok sayıda Laparoskopik Histerektomi ve Cerrahi Kurs Sertifikasyon Programı’na katılan ve Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki Laproskopik Histerektomi deneyimleri ile bu operasyonu Türkiye’nin en doğusu Iğdır’da gerçekleştiren Op. Dr. Bozyiğit, “Laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Kapalı rahim alınma ameliyatı, yani laparoskopik histerektomi ilk kez 1989 yılında Amerikada Prof. Dr Harry Reich tarafından uygulanmıştır” dedi.

“LAPAROSKOPİK HİSTEREKTOMİ ARTIK MODERN TIBBIN AYRILMAZ PARÇASI OLDU”

Laparoskopik Histerektomi'nin artık modern tıbbın ayrılmaz parçası olduğunu ifade eden Bozyiğit, dünyada ve ülkemizde artık en çok tercih edilmeye başlanan ameliyat yöntemi olduğunu söyledi. Bozyiğit, “Laparoskopi göbek deliğinden optik bir aletle girilerek iç organların izlenmesi ve yine karın alt kısmına yapılan üç tane 0,5’er santimetrelik bir kesiden sokulan üç tane aletle cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi demektir. Bu sayede hastalarımız daha çabuk iyileşerek sağlığına daha kısa sürede kavuşmuş oluyorlar” diye konuştu.

“BU YÖNTEMLE HASTA ÇOK KISA SÜREDE NORMAL YAŞAMINA DÖNER”

Op. Dr. Bozyiğit, laparoskopik operasyonların sağladığı avantajları ise şöyle sıraladı:

“Karın açılmadığı için iltihaplanma riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali daha azdır. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır. Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş bir hafta ile 15 gün arasında değişir.”

“BU OPERASYON SADECE ÜÇÜNCÜ BASAMAK HASTANELERDE YAPILIYOR”

Bu tür operasyonları Iğdır’da rutin olarak yapmayı planladıklarını anlatan Op. Dr. Bozyiğit, “Bundan önceki süreçlerde hastalarımız 300 kilometre uzaklıkta üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına sevk ediliyordu. Bu da hasta için hem zaman kaybıydı hem de hasta için gidip gelmede maddi zorluk çıkarmaktaydı ama bu şekilde hasta hiçbir yere gitmeden, kendi ilinde ameliyat olup 2-3 gün içerinde evine gitmektedir” şeklinde konuştu.

Yapılan operasyonla kısa bir sürede iyileştiğini anlatan Zahide Kızıltaş, şimdi sağlığının çok iyi olduğunu, bu tür tedavilerin burada yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hasta yakını Burhan Kızıltaş ise kapalı ameliyatın Iğdır’da yapılmasından dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, “Burada yapılan bu operasyon sayesinde uzak mesafeli hastaneye gitmek zorunda kalmadık ve annem kısa sürede iyileşti. Allah doktorumuzdan ve bu imkanı bize veren herkesten razı olsun” dedi.

Kaynak: iha