Ordu vilayeti, ekonomik çöküntü içerisinde. TUIK verilerine göre, Türkiye genelinde 64. sıraya düşmüş. Karadenizin en fakir vilayeti ve bölüşümden Rize kadar pay alamıyor.

Sebebi belli, Ordu'da yatırım yapılmıyor. Yapanlar da bir an önce fabrikasını kapatıyor. Ya da Ordu dışına taşıyor.

Neden?

Görünmeyen bir güç Ordu'da sanayi kurulmasını önlemek için çalışıyor. Sanayi tesisi kuranların başı beladan kurtulmuyor.

-En önemlisi bürokrasi belası. Fazla tesis olmadığı için, Ordu'ya geçici görevle gelen hesap uzmanı ve vergi kontrolörü gibi denetim elemanları, doğrudan kurulu tesise geliyor. Çalıştıklarını ispat etmek için mutlaka bir şeyler buluyor. Ceza yazıp, gidiyor.

-Sakın ha vergi mahkemesine yolunuz düşmesin. Kazanmak mümkün olmuyor. İdare Mehkemeleri idarenin gayrimeşru işlerini meşrulaştırmaktan başka bir işe yaramıyor.

-İş mahkemeleri de işveren aleyhine işliyor. Hakim baştan işvereni suçlu sayıyor. Öyle bir cezaya muhatap olunuyor ki, kurduğunuz iş yerini kapatsanız dahi başınız dertten kurtulmuyor.

-Zannedersiniz ki, üyesi olduğunuz Ticaret ve Sanayi Odası size yardımcı olacak. Asla öyle bir şey beklemeyin. Onlar sizden aidat alma peşindeler. En ufak işinizi yokuşa sürmeye hazır bekliyor.

-İş yeri az olduğu için, devletin her kurumu sizi denetlemeye gelecek, mutlaka bir eksiklik bulacak ve ceza yazacaktır. Bunların başında SSK geliyor.

-Ordu'da çok ilginç bir kültür var. Bir iş yeri kapanırsa insanlar büyük haz duyuyor. Bu hazzı tatmin etmek için olsa gerek, Devlet ve Yerel Yönetimler iş yerinin kapanması için elinden geleni yapıyor.

Çok yakında, Ordu Vilayetinin 64. sıradan daha aşağılara düşmesi kaçınılmaz görülüyor.

Şinasi Kara