Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci, veli,  öğretmenin kendisi,  meslektaşları ve yöneticilerinin değerlendirmesi ile öğretmenin performansını ölçecek; buna göre öğretmenin görevindeki gayreti, verimliliği, başarısı, bilgi ve beceri düzeyinin belirlenmesi hedefleniyor.  E- Okul sisteminden öğrenci, veli, zümre öğretmenleri, zümresi dışındaki diğer öğretmenler, kendisi ve okul müdürünün vereceği notlara göre; öğretmenin durumu ölçülecek ve öğretmen bu nota göre terfi alacak. Performans değerlendirmesi için 4 yılda bir yeterlilik sınavına alınacak.
        Uygulama 12 ilde pilot uygulama olarak başlayacak; 2. uygulama 2018 sonuna dek hayata geçecek. Bu iller Ankara,  Antalya, Balıkesir, Erzurum,  Eskişehir,  İstanbul, İzmir,  Kayseri, Malatya, Mardin, Samsun, Trabzon’da uygulamaya koyulacak.
       Bu sonuçlar öğretmenin kariyer basamakları terfi; hizmet puanı hesaplamasında, yurtdışı görevlendirme gibi alanlarda kriter olarak kullanılacak;  aynı zamanda gerekli eğitim ihtiyacının tespiti ve buna yönelik tedbirlerin alınmasına yönelik olacaktır.
       Öğretmen yeterlilikleri; öğrencilere değer verme, anlama ve saygı gösterme, başaracağına inanma, öğrencinin ilgi ve ihtiyaçları ile kişisel gelişim özelliklerini bilme, öğrenciye rehberlik yapma, ulusal ve evrensel değerlere önem verme, öz değerlendirme yapabilme, kişisel gelişimi sağlama, okulun geliştirilmesine katkı yapma, dersi planlama ve materyal hazırlama, öğrenme ortamı oluşturma,  ders dışı etkinlikler,  zaman yönetimi,  okul aile toplum ilişkileri…
        Milli Eğitim Bakanlığı uygulamaya koymayı planladığı bu sistem; ortamı daha karmakarışık yapacak; sonuçta sistem hep olumsuzluk doğuracaktır. Bir kere öğrencinin öğretmeni değerlendirmesi yer, ortam, zemin, başarı, başarısızlık gibi fevkalade önemli sorunları ortaya çıkaracaktır. Bazen bu sonuçlar öğretmeni reddetme gibi olumsuz tavırları da ortaya çıkaracaktır. Aynı özellikler gereğinde velinin de öğretmenle karşı karşıya gelmesine yol açabilecektir veya öğretmen tarafından öğrencilerin notları şişirilecektir. Bu olgu yetersiz öğrenmeye yol açacaktır. Veli kendi işine geldiği gibi davranacak. Öğretmenlerinde birbirini değerlendirmesi; öğretmenler arasında ikiliğe yol açacak;  ya da her şey taraflar arasında güllük gülistanlık olarak gösterilecek; buna karşılık gerçek anlamda öğrenme ve eğitilme ortaya çıkamayacaktır.  Gerçekler saklı kalıp, yetersiz yetişmiş nesiller ortaya çıkacaktır;  bu bazen de istenmeyen olumsuzlukların ortaya çıkmasına yol açacaktır.  
       Her dört yılda bir yeterlilik sınavı; öğretmenler arasında ve genel anlamda huzursuzluğa yol açacaktır. Eskiden olduğu gibi; yönetici değerlendirilmesi; müfettiş değerlendirmesi; öğretmenin kendi çalışmasını E- Okul sistemi içinde dosyalayarak; öğrencilere neleri verdiğini, program içinde ve program dışında hangi materyallerden öğrencilere bilgi ve uygulama sunumu yaptığını;  ders dışı çalışmalarda neleri; nerede hangi saatlerde yaptığını ve elde ettiği sonuçları belgeleyerek;   eğitim öğretimle ilgili geleceğe yönelik görüş ve önerilerini bu dosyada raporlaması;  gerek okul yönetimine,  gerekse teftişe açık sunması kanımca iyi olur; oradan gelecek rapora göre + terfi olgusu ortaya çıkarsa; değerlendirmenin buna göre yapılması uygun olur. Öğretmen yeni uygulamalara karşı eğitim ihtiyacı içinde ise;  her yaz;  belirli bölgelerdeki üniversitelerle; MEB’ce yapılacak anlaşma ile; ihtiyaç olan alanlarda; hizmetiçi eğitimine alınarak bu sorun çözülür.