Kendini savunma amaçlı umursamazlık, ilk başlarda ilişkiler için kullanılmış olan yeni bir kavramdır. Fakat, daha sonradan başka alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Farklı durumları yönetmek için iyi bir yol olduğu bilinen bir gerçektir.

Kendini savunma amaçlı umursamazlık, herhangi bir durumda dışarıdan gelen bir tepkiyi bilinçli olarak engelleyen bir davranış türüdür. Karşılaştığınız olay sizin için önemli değilmiş ya da sizi hiç bir şekilde etkilemiyormuş gibi davranırsınız. Bu, gerçek duygularınızı diğer insanlara belli etmemek için uyguladığınız sahte bir davranıştır.

“İnsanlar nerede güvende hissederse (…), orada umursamazlık hissine kapılırlar.” – Susan Sontag

Eğer bir insan iddialı bir şekilde umursamaz tavırlar sergiliyorsa, etrafındaki insanlara gerçek duygularını belli etmemeye çalışıyordur. Bu davranış ilk başta bir taklit ya da manipülasyon olarak düşünülebilir. Fakat aslında tam tersidir. Buradaki amaç etrafta herhangi bir güç gösterme oyunu döndüğünde, bundan etkilenmemek için kişinin zayıf yönlerini saklamak istemesidir. Bu tür umursamazlıklara “kendini savunma amaçlı” umursamazlık denilmesinin sebebi budur.

Kendini savunma amaçlı umursamazlık, sürekli olarak tartıştığımız belirli kişilerle verilecek en uygun cevaptır. Rahatsız edici yorumları görmezden gelerek olayın kızışmasını önleyebilir ve böylece zamanla irtibatınızı kesebilirsiniz. Buradaki amaç tüm olayın daha kötü bir hal almasını engellemek için size söylenen şeylere cevap vermemekten kaçınmaktır.

Kendini savunma amaçlı umursamazlık, zamanla diğer kişinin sakıncalı davranışını etkisiz hale getirmenin geçerli bir yolu haline gelir. Bu kişiler gülünç oyunlarıyla bir yere ulaşmadıklarını gördükleri zaman, er ya da geç oyunu bırakır ve rahatsız edici davranışlardan vazgeçerler.