"Haber Türk" adındaki gazetenin yayın hayatından çekilmesi, öncü gösterge olarak algılanmalıdır. Gazeteler zarar ediyor. Zarar eden kurumun ekonomik hayatı sonlanır.
Gazetelerin zarar etmesinin gerisinde, okuyucu kitlesinin azalması var. Azalış nedenlerini aşağıdaki gibi açıklamak mümkün;
-Birinci neden "gazeteler bağımsız ve tarafsız olma özelliğini" kaybetti. Halbuki yazılı basının gücü "halkın doğruları öğrenmesinden" kaynaklanıyor. Doğruluğundan şüphe dahi edilse, gazete okuyucu kaybediyor.
-Gazeteler taraflı olmanın sorunlarını yaşıyor. Her gazetenin hitap ettiği okuyucu kitlesi var. Bu kitle, okuduğu gazetenin dışındakiler ile ilgilenmiyor.
-Siyasi iktidar, gazeteleri kendinden taraf olmaya zorluyor. İktidardan taraf olmayan gazetelerin yaşaması giderek imkansızlaşıyor. İktidara taraf olan gazeteler için satış sorunu yok. Bedava verseler, resmi reklamlar ile yaşama şansı buluyor. Nitekim, iktidardan taraf yazı yazan gazeteler, marketlerde bedava dağıtılıyor.
-Karl Marks "sermayedarın sahip olduğu gazete, emek çıkarını koruyan yazıyı yayınlamaz" diyordu. Ülkemiz maalesef benzer sorunu yaşıyor. Devlet Bankalarından kredi alarak gazeteye sahip olanların, iktidara karşı herhangi bir makaleyi yayınlaması, söz konusu dahi olmuyor.
-Eğitim düzeyinin yükselmesi "şüpheciliği" genel kural haline getirdi. Son zamanlarda, yazılı medya ile "halkı ikna etmek" mümkün olamıyor. Tek bir yalan haber, haberi yapan yazılı medyanın güven kaybıyla sonuçlanıyor.
-İnternetin yarattığı "iletişim çağı" hızla ilerliyor. Hiç bir haber gizli kalmıyor. Yıldırım hızı ile halka ulaşıyor. İnternet yoluyla "haber iletişimi" sayesinde, yazılı medya giderek okuyucu kaybediyor.
-Yazılı medyanın "seçici olması" tarafsız ve bağımsız yazarların Interneti kullanmasına neden oluyor. İnternet sayesinde geniş halk kitlelerine ulaşmak her zamankinden daha kolay. İletişim sisteminde, fonksiyonel değişim yaşanıyor.
Yazılı medya tükeniyor.