Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen basın toplantısında 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladı. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

2024 yılı için enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak güncellenirken, 2025 enflasyon hedefi yüzde 17,5, 2026 enflasyon hedefi ise yüzde 9,7 olarak revize edildi.

Cevdet Yılmaz'ın Açıklamalarından Öne Çıkanlar

Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın temel hedeflerinin enflasyonu kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürmek, büyüme potansiyelini dezenflasyon süreciyle uyumlu bir şekilde artırmak ve yapısal reformlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı artırmak olduğunu belirtti. Bu hedefler doğrultusunda para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü bir şekilde koordine edileceğini vurguladı.

Yılmaz, ekonomik reformların ve yapısal düzenlemelerin, Türkiye'nin rekabet gücünü artırarak uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme patikasına ulaşmayı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, toplumsal refahın artırılması ve gelirin daha adil bir şekilde dağıtılması hedeflerinin yanı sıra, kadınlar ve genç nüfusun ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Reform Alanları ve Hedefler

Yeni OVP döneminde yapılması öngörülen reformlar arasında; makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, kamu mali reformlarının hayata geçirilmesi, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması, yeşil ve dijital ekonomiye geçişin sağlanması, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi bulunuyor. Ayrıca, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kayıt dışı ekonominin azaltılması da önemli öncelikler arasında yer alıyor.

Büyüme ve GSYH Tahminleri

2023 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesi yüzde 5,1 olarak gerçekleşirken, 2024 yılında büyüme oranının yüzde 3,5 olması bekleniyor. 2025 yılında büyümenin yüzde 4,0'a, 2026 ve 2027 yıllarında ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5,0 seviyelerine çıkması hedefleniyor. 2023 yılında 26,5 trilyon TL olan GSYH'nın, 2024 yılında 44,2 trilyon TL'ye ulaşması öngörülüyor. 2027 yılına gelindiğinde ise GSYH'nın 83,1 trilyon TL seviyesine çıkması ve dolar bazında 1,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Kişi başına düşen gelirin ise 2023 yılında 13.243 dolardan, 2027 yılı sonunda 20.420 dolara yükselmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, geçmiş iki dekadada milli gelirin önemli ölçüde arttığını ve Türkiye'nin nominal dolar bazında 17'nci, satın alma gücü paritesine göre ise 11'inci büyük ekonomi konumuna geldiğini belirtti.

Editör: Samet Varol