Ordu’da don afeti başta olmak üzere çeşitli etkenlerden dolayı fındık zarar gördüğü için üreticinin büyük bölümü bahçeye girmiyor.

2004 ve 2014 yılında 31 Mart’ta etkili olan kar nedeniyle fındık büyük zarar görmüş ve kırsal kesimde fındık üreticisi bahçeye girmemişti. 2024 yılında da üretici tedirgin bir şekilde bekleyişini sürdürüyor.

Atakan Akça: 2024 yılı tehlikeli

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’da, Ordu’da çok konuşulan ve efsane haline gelen her 10 yılda bir fındık olmaz söylemlerine atıfta bulundu.

Başkan Akça, büyüklerimiz sürekli söyler. Her 10 yılda bir Ordu’da fındık olmaz. 2024 yılında da 10 yıl olmuş olacak. Olası bir afet olursa fındık fiyatının nereye gideceğini kimse bilemez dedi.

operasyon 2

Baskı var

Fındık fiyatının düşük olmasının deneni de açıklayan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Tekelci firma Türkiye’de işini düzgün yapan manava, sanayiciye, tüccara ve ihracatçıya operasyon yapıyor. Kredi ödeme zamanı geldi. Bu nedenle manav, sanayici, tüccar ve ihracatçı elindeki fındığı bir şekilde satması gerekiyor. Burada tekelci firma piyasaya baskı uyguluyor.” Diye konuştu.

Noel tatilinden sonra fiyat revize edilir

Başkan Akça, açıklamasını şöyle sürdürdü:  fındık fiyatında ticaretin kurallarıyla izah edemediğimiz durumlar oluyor. Noel tatilinden sonra serbest piyasada fındık fiyatının yeniden revize edileceğini ve fındık fiyatının hak ettiği değerleri bulacağını düşünüyorum.”

Bölgemizde 10 yılda bir fındık olmadığına da dikkat çeken Başkan Akça, “2024 yılı da bu fındığın olmayacağı yıla denk geliyor. Bizim büyüklerimizin tecrübesine göre. Allah korusun bu gerçek olursa fındık fiyatının nereye gideceğini kimse bilemez.” Soner ÖZDEMİR

Editör: Soner Özdemir