Ordu’da tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarcaya karşı mücadele devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı” doğrultusunda başlatılan çalışmalar kapsamında, 450 kişilik ekip kırsal mahallelerde ilaçlama faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Ekipler, fındık başta olmak üzere çeşitli tarımsal ürünlere zarar veren bu zararlının popülasyonunu azaltmak için yoğun bir şekilde çalışıyor.
Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kokarcanın Ordu’da ilk kez 2021’de görüldüğünü ve hızla popülasyonunun arttığını belirtti. Zararlının, yılda 200 yavru bırakabilme özelliği ile hızla yayıldığını ifade eden Yılmaz, bu yıl ilaçlama çalışmalarına büyük bir hız ve kararlılıkla devam ettiklerini vurguladı.
15 Ekim’de başlatılan ilaçlama çalışmaları kapsamında, 424 mahallede 280 bin kışlağın ilaçlanması hedefleniyor. Şu an itibarıyla 152 mahallede çalışmalar tamamlanmışken, 122 teknik personel saha çalışmalarını denetliyor ve koordine ediyor. Yılmaz, tüm çalışmaların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan ilaçlarla yürütüldüğünü belirterek, üreticilerin daha bilinçli olmasının mücadelenin başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti.
"101 bin kışlağın ilaçlanması yapıldı"
Kemal Yılmaz, 15 Ekim'de başlatılan çalışmalar kapsamında 101 bin kışlağın ilaçlandığını kaydederek, "Her gün ilaçlanan kışlak sayısı artarak devam ediyor. Özveriyle yürütülen bu çalışmalar sonuç vermeye de başladı. Bu konuda asla taviz vermeyeceğiz. İlk hedefimiz 280 bin kışlağı ilaçlamak. Tüm mücadele yöntemlerini kullanarak bu zararlıyı gündemimizden düşüreceğiz." diye konuştu.
Kışlakların ilaçlanması noktasında ekiplerin sahada tüm gün esasına göre görev yaptığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bizim bünyemizde oluşturulan ekiplerin yanı sıra ziraat odaları ve muhtarlar tarafından da oluşturulan ekipler var. Mahallelere gidilmeden bir gün öncesinde hane sahipleri muhtarlar aracılığı ya da SMS yoluyla kapalı bulunan kışlaklarını ya da evlerini açık hale getirerek ekipleri beklemeleri bilgisi iletiliyor. Günü geldiğinde ekipler o mahalleye giderek ilaçlama yapıyor. Tüm evler tek tek ilaçlanıyor. Sabahın erken saatinde başlayan çalışma geç vakitlere kadar sürüyor. Ekipler tam gün boyunca o mahallede mesai vererek kokarcaya karşı mücadele ediyor. AA