İncelemeler yapmak üzere bölgeye giden Mustafa Adıgüzel, “Menderesleri ile dünyaca ünlü Ordu Aybastı Perşembe Yaylası’ndaki madencilik ihanetini, Aybastı CHP İlçe Başkanımız Yüksel Kartal ile birlikte yerinde inceledik. Son kalan ferdimizin cesedini çiğnemeden burada hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz, hep beraber gövdemizi koyacağız. Hadi bakalım, el mi yaman bey mi yaman?” dedi.
Aybastı CHP İlçe Başkanı Yüksel Kartal ise, “Burası Mendereslere, Çiseli Şelalesi’ne çok yakın. Bunun gibi 3-4 yerde daha sondaj çalışması yapılan yerler var. Siyanürle altın aramasına tüm Perşembe Yaylası halkı, Aybastı halkı, Ordu halkı arak dur diyeceğiz. Çalışmalar yapıldı ama sonucu tam bilmiyoruz. Yaylamızın siyanüre, zehre karışmasını istemiyoruz.” diye konuştu.
Ağaç kesimi de söz konusu
Adıgüzel bölgeyle ilgili Enerji, Çevre ve Orman Bakanlıklarına verdiği önergelerde, “Ordu İlimiz Ulubey, Altınordu, Fatsa, Gürgentepe ve özellikle de Perşembe ilçemizin Selimiye Mahallesi’nde Kurşunçal Ormanı’nda ağaç kesimi söz konusudur. Ordu ilimizde başta altın madenleri olmak üzere tüm maden faaliyetlerinin daha önceki tecrübelerle sabit olduğu üzere ilimizin gerek doğasına gerek ekonomi ve sosyal yaşamına tamiri mümkün olmayan zararlar vermiş olması nedeniyle halkımız bu konuda çok duyarlı ve ciddi kaygı içerisindedir.” dediklerini ifade etti.
Önergelerde, “Söz konusu bölgedeki çalışmaların mahiyeti nedir? Yeni bir çalışma mı başlatmaktadırlar? Çalışmalar maden sahası için ise sondaj ve sondaj için açılacak yollar için şu ana kadar kaç ağaç kesilmiştir? Toplamda kaç ağaç kesilmesi planlanmaktadır? Gerek İliç’teki maden faciası gerekse Ordu’da çevreye kalıcı zararları nedeniyle kapatılan altın madenlerinden çıkarılan dersler gereği, bu tip yeni maden sahası çalışmalarını şeffaf ve kamuoyunun bilgisi dâhilinde, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin de dâhil olacağı bir bilgi ve istişare ortamı ile yürütülmesi için bakanlık olarak girişiminiz olacak mıdır?” soruları da yöneltildi.