Türkiye’nin ve Avrupa’nın denize dolgu ilk Havalimanı olarak inşa edilen ve 22.05.2015 tarihinde hizmete açılan ülkemizin ve yöremizin gurur kaynağı Ordu-Giresun Havalimanımız yetersiz sefer sayıları sebebi tepki çekiyor diyen Başkan Altaş, “Sefer sayıları ve buna bağlı yetersiz koltuk sebebi ile Havalimanımızı kullanmak isteyen yolcularımız diğer Limanlara nazaran daha yüksek fiyata uçmak durumunda kalmaktadır. Bilet bulamayanlarda 2 saat karayolu seyahati sonrası diğer Limanları kullanmak durumunda kalmaktadır. Havaş’ın Altınordu Terminalinden Samsun’a yolcu taşımasını da hizmet olarak görmüyor, durdurulmasını bekliyoruz.” Dedi.

Başkan Altaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde hizmet veren Havalimanları arasında nüfusuna oranla en düşük sefer sayısına sahip Havalimanıyız. Nüfusa oranla haftalık sefer sayıları en az bizdedir. Her 100.000 kişi için Trabzon: 36 Rize : 15 Samsun: 6 Ordu-Giresun: 6 Ordu-Giresun nüfusuna kayıtlı olup diğer illerde ikamet eden hemşerilerimizin sayısı da komşu illere (Samsun, Trabzon) nazaran çok fazladır. 2021 nüfus sayımına göre kişi sayısı: İstanbul: 1.020.000 (Samsun+Trabzon için bu rakam 841.000’dir) Ankara: 89.000 İzmir: 39.000 Kocaeli: 113.000 Antalya: 20.000 Muğla : 10.000 Yurtdışında bulanan hemşeri sayımızda benzer durumdadır. Sadece Sunexpres Trabzon’dan 16, Samsun’dan 18, Ordu-Giresun’dan ise haftada sadece 1 sefer gerçekleştirmektedir. Sunexpres Havayollarının Ordu-Giresun Havalimanına açıkça ambargo koymasına anlam veremiyoruz.

CIP salonu açılmalı

Sefer sayılarının artırılması yanında Ordu ve Giresun illeri Sivil Toplum Kuruluşları ve iş insanları tarafından Ordu-Giresun Havalimanına CIP salonu açılması konusunda yoğun talepler bulunmaktadır. Ordu-Giresun Havalimanında mevcut VIP Salonunun yan tarafında bulunan 245 m² ‘lik alan halihazırda boş ve alt yapısıyla CIP Salonu olarak kullanıma uygundur. CIP salonu taleplerinin olumlu karşılanabilmesi için, Ordu-Giresun Havalimanında bulunan bu mahallin Türk Hava Yolları tarafından kiralanması ve gerekli düzenlemeleri yaparak talep eden yolcuların hizmetine sunması gerekmektedir.

50 gün kapalı kalamaz

Apron genişleme çalışmaları boyunca ilk planlamada kapanması düşünülürken gerekli önlemler alınarak Havalimanımız uçuşa kapanmadan imalatlar yapılmıştır. Bağlantı yolu ve bazı onarım çalışmaları için ise havalimanımız 16.09.2024 itibari ile 50 gün gibi uzun bir süre uçuşa kapanacaktır. Yapılacak işin hızlandırılması ve bu sürenin asgari düzeye indirilmesi gerekmektedir. Aktarılan konuların Sivil Toplum kuruluşlarımız, Basınımız ve özellikle Siyasilerimiz tarafından takip edileceğine inanıyoruz.” Haber merkezi

Ordu’nun Havalimanından Zararı 231 Milyon TL Ordu’nun Havalimanından Zararı 231 Milyon TL

Editör: Soner Özdemir