Altın kadar insanoğlunu yakından ilgilendiren bir metal yoktur. Altının önemi Sümer Medeniyeti ile başlamıştır. Antik dönemde, hiç bir işe yaramayan yumuşak metale neden önem verildiğine dair soru işaretleri devam ediyor.
Bu sihirli metale sahip olanlar güç içerisinde yaşadı. Altın stoklarına sahip olan devletler imparatorluğa dönüştü. İmparatorluklar yıkılmadan önce altın stoklarını kaybettiler.
-Manisa'nın Sard kasabasında yaşayan 2000 nüfuslu Lidya Milleti altından para bastı ve ünlü Lidya Imparatorluğunu kurdu. Altının para değeri ile külçe değeri arasındaki fark Lidya'nın zengin olmasına yetiyordu. Son Kral Kroisos (Karun'un) parayı hazmedemeyişi sonunu getirdi. M.Ö. 546 da parasal zenginlik İrana geçti.
-İran üç asır süreyle, Anadoluyu bir manga asker ile idare etti. Vergiler altın olarak toplanıyordu. Satrapların (valilerin) gücü merkeze baş kaldırmayacak büyüklükte tutuluyordu. Fakat, Mekedonya Krali Phlipp'in oğlu Büyük İskender, babasının altın madenleri sayesinde kurduğu Ordu ile M.Ö.330 da Pers egemenliğine son verdi.
-Büyük İskenderin zamansız ölümü, imparatorluğun askerler arasında dağılmasına neden oldu.
-M.Ö. 100 lerde başlayan Roma egemenliği Altın Toplama üzerine dayanıyordu. Nerede zenginlik ve altın var ise Romalılar oralara asker gönderiyor ve zenginlikleri talan ediyordu.
M.S. Üçüncü asırdan itibaren, Batı Roma'da altın kaybolmaya başladı. Genaraller döneminde, vergi toplamak amacıyla yapılan zulüm yüzünden, Roma'daki zenginlik ve altın Bizansa taşındı ve Roma önce Batıda yıkıldı.
-8.Yüzyılda Venedik şehrini, Bizanstan para ile satın alan zenginler "Venedik Para Imparatorluğunu" kurdular. Venedik Cumhuriyeti'nin amacı "deniz ticareti sayesinde" altın para kazanmaktı. Bu amaçla Kırım, İzmir, Selanik, Atina, Kıbrıs, Girit ve diger pek çok kilit yerlerde kaleler inşa ettiler. Ticaret yaptılar. Altın karşılığında korsanlara, yahudilere ve kaçaklara asalet unvanı sattılar. Altın para biriktirdiler. 1000 yıl yaşayan dünya Imparatorluğu kurdular.
-Venedik'in para kaynaklarını, büyüyen Osmanlı kuruttu. Kırım İzmır, Selanik, Rodos, Kıbrıs, Girit Osmanlıya geçince Venedik'deki zenginlik ve altınlar Londra'ya taşındı. 17. yüzyıldan itibaren Zenginliğin Merkezi Ingiltere oldu. Venedikliler, deniz ticaretini Osmanlı'nın egemen olmadığı Okyanuslara taşıdılar. Amerika keşfedildi.
-Osmanlı, önce hazinedeki altınları bitirdi. 1854 Kırım savaşını borç ile yaptı. 1878'de Rusya'ya yenilince iflas etti. 1881 yıında Düyunu Umumiye Idaresi ile yabancıların ülkede vergi toplamalarına izin verdildi. Parasal zenginliğini kaybeden Osmanlı'nın yıkılması fazla zaman almadı.
-Birinci dünya savaşının amacı, İngiliz hazinesinde biriken altınları ele geçirmek idi. Bankerler bu başarıyı gösterdiler. İngiltere savaşı finanse edeyim derken, bankerler Ingiliz altınlarını Amerikaya taşıdılar. İkinci Dünya Savaşını, İngilizler bankerlere borçlanarak yaptı. Altın stokları eriyen İngiliz Imparatorluğu çok geçmeden yıkıldı.
-Bankerlerin gözü Avrupa'daki altınlarda idi. Alman Merkez Bankasını satın aldılar. Almanyayi finanse ettiler. Ekonomi cahili "Onbaşı Hitler" hiç bir şeyin farkında dahi değildi. Bankerler Almanya'nın savaş makinesini onardılar. Ikinci Dünya Savaşını başlattılar.
Hitler Avrupa'yı işgal etti. Alman Ordusu işgal ettiği Avrupa ülkelerinde, önce Merkez Bankalarına gidiyor, altınarı trene yüklüyor ve Berlin'e gönderiyordu. Berlin Merkez Bankasının sahipleri olan bankerler altınları Amerika'ya taşıdılar.
Amerika'ya geçen "altın stokları" ile bankerler yeni bir dünya düzeni kurmaya hazırlanıyordu. Amaçları, kendi bastıkları doları uluslar arası para yapmak ve para imparatorluğu kurmaktı.
1944 yılında, Bretton Woods Para anlaşması ile altına bağlı dolar aldatmacası sayesinde "dolar imparatorluğu" yaşama geçirildi.