Ülke ekonomilerinin en önemli göstergesi ''Cari Açık" dır. Tüketimleri üretimlerinden daha çok olan ülkeler cari açık veriyor. Cari açık veren ekonomiler bir süre sonra krizler ile karşılaşıyor.
Amerika dünyada en çok cari açık veren ekonomiye sahip. Rakam çok yüksek. 500 milyar dolar ile 800 milyar dolar arasında değişiyor.
Yüksek cari açığa rağmen Amerika ekonomik krizle karşılaşmadı. Zira, açığı kendi parası ile ödeyebiliyor.
Uluslar arası toplum doları, "rezerv para" olarak kullanıyor. Amerika bu sayede daha çok ithalat ve daha az ihracat yapmaktan doğan cari açığı, kendi parası ile ödeyebilen bir ülke.
70 yıldan beri işleyen bu sistem Amerikan ekonomisini üretimden uzaklaştırdı. İlk olarak Amerika otomotiv sektöründe "karşılaştırmalı maliyet" üstünlüğünü kaybetti. Japon ve Alman şirketleri Amerika'yı istila ettiler.
Tekstil gibi emek yoğun üretim sektörleri yok oldu. Marka olarak adını dünyaya duyuran "Amerikan Bezi" artık üretilmiyor. Amerika'da üretim "teknolojik üstünlüğe" dayalı sektörlerde devam ediyor. Taklit ile başlayan üretim bilgisinin yayılma kanunu, "teknolojik üstünlüğü" kısa sürede yok ediyor.
Amerika ilaç, uçak, sinema filmi, yazılım, sağlık gereçleri ve silah sanayi dışında uluslar arası piyasada rekabet edemiyor. Dünya ticaretinde Amerikan ürünlerinin yeri giderek azalıyor. Bu nedenle Amerika'nın "Cari Açığı" yükseliyor.
Amerikan orta sınıfı fakirliyor. Satın alma gücü bazında, 1965 yılında 15 dolar olan saat ücreti, 2015 yılında 7,2 dolara düştü. Standart Amerikalı Avrupa'dan yüzde 40 oranında daha fakir. Amerikan rüyası bitiyor.
Amerikan ekonomisi sürekli büyüyor. Fakat bu büyüme halka yansımıyor. Ekonomik büyümenin kazanımları, yüzde biri oluşturan küçük bir azınlığın cebine gidiyor. Aradaki uçurum hızla açılıyor.
Amerika finans sektoründe de geriliyor. 1960 larda, uluslar arası rezerv paranın yüzde doksanı Amerikan Doları idi. 2015 yılında bu oran yüzde 63'lere düştü. Düşmeye devam ediyor.
Amerika'nın uluslar arası ekonomik üstünlüğü sona doğru gidiyor.