Anne sütü en steril, en besleyici, en doğal ve en güvenilir besin olarak tanımlanır. Bebeğin laması gereken, onu koruyan bağışıklığını güçlendiren, besleyen bu mucizevi besin anne de doğum sonrası kendiliğinden gelir. Doğumun başlamasıyla kadın vücudu otomatikman bir fabrika gibi anne sütü üretmeye başlar.

Anne sütü dönemsel olarak bazen azalır bu gibi durumlarda anneler paniğe kapılmadan ve strese girmeden anne sütünü arttıran formülleri ve yapması gerekenleri iyi bilmelidir.

Anne sütü neden azalır?

Lohusalık dönemi çok hassas bir dönemdir. Özellikle toplumumuzda ’40 çıkması’ olarak bilinen lohusalık döneminde anneye verilen önem çok büyüktür. Bu dönemde yeni anne olmuş bir lohusaya çevrenin yaklaşımı çok önemlidir. Lohusalık dönemi hem fiziksel hem de duygusal olarak anneyi oldukça zorlar. Bu dönemde yeni annenin strese girmesi, uykusuz kalması, lohusa depresyonuna neden olabilir. Bebeğe alışma sürecinde sancılı bir dönem geçiren annenin sütü bu gibi nedenlerden azalabilir. Yorgunluk, uykusuzluk, düzensiz beslenme, lohusa depresyonu, hormonal faktörden anne sütünü azaltan en önemli sorunlardır.

anne sütü nasıl çoğalır

Anne sütü ne kadar sürede yenilenir?

Anne sütünün yenilenmesi bebeğin emme miktarı ve emme sıklığına bağlıdır. Bebek anneyi düzenli emdikçe süt yenilenir. Yeni doğan bir bebeğin 2 saatte bir emdiği düşünülürse süt üretimi ve yenilenmesi de bu süreyle doğru orantılıdır. 2 saatte 10 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 2 saat içinde meme tekrar sütle dolar. Bebeğin emme refleksi annenin vücudunda süt üretim ve yenilenmesini sağlar.

Anne sütü nasıl çoğalır?

Anne sütü kadına bağlı olarak değişir. Bazı kadınların sütü oldukça yeterli iken bazı kadınların sütü yetersiz kalabilir ve hatta bazı sebeplerden dolayı tamamen kesilebilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için yapılması gereken ve uzmanlarca tavsiye edilen hususlar vardır.

Süt üretimini artıracak belirli yiyecekler yoktur ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Öncelikle annenin psikoloji olarak rahat olması, düzenli olarak dinlenmesi çok önemlidir. Bu dönemde çevre desteği çok önemlidir. Annenin uykusunu alması süt üretimini etkileyen önemli bir faktördür. Anne dinlenmiş olursa sütü o kadar fazla olur. Bir diğer etken de su tüketimidir. Günlük 2,5 3 litre su tüketmek sütü çoğaltır. Sütün ana maddesi sudur. Bunun yanında bebeği sık sık emzirmek, memeyi düzenli olarak sağmak süt üretimini arttırır.

Ayrıca anneler günlük olarak belirli bir kaloriyi almalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, kalorisi yüksek kaliteli besinler sütü çoğaltan önemli faktörlerdir. Kalorisi yüksek besinler ayrıca sütün kalitesini de arttırır.

Özetleyecek olursak; sağlam bir psikoloji, düzenli uyku, bol su tüketimi, özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişler gibi kalorisi yüksek kaliteli besinler, günlük belirli bir miktarda kalori alımı anne sütünü çoğaltan en önemli etkenlerdir.

Tüm bunların yanında piyasada sütü arttıran özel karşımlar, bitki çayları da satılmaktadır. Bunlar da destek olarak kullanılabilir fakat kullanmadan öncenin annenin doktoruna danışması önerilir.

bebek-emzirme

Anne sütünü çoğaltmada doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Toplumumuzda yaygın olarak bilinen, özellikle kulaktan dolma bilgiler; anneye tatlı, şekerli gıdalar verilmesi “helva ye süt yapar” gibi baskılar yapılması, doğum sonrası yapılan aşırı şekerli lohusa şerbetlerinin süt çoğaltmaya katkı sağlamadığı da uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Emzirme dönemine girer girmez yeni anneye bol miktarda tatlı yedirilerek sütün artırılması sağlanmaya çalışılır. Bu toplumumuzda yanlış bilinen bir durumdur. Aşırı şekerli gıdaların sütü çoğaltıcı hiçbir özelliği yoktur.