Ordu Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bilgen Borulu; antibiyotikle ilgili tüm doğru ve yanlışları anlattı.

Uzman Dr. Bilgen Borulu, “Antibiyotikler, bakteriler nedeniyle gelişen enfeksiyon hastalıklarının tedavisi ya da önlenmesinde kullanılan ilaçlardır. Sanılanın aksine enfeksiyon hastalıkları sadece bakterilere bağlı gelişmeyip nedenleri arasında virüs, parazit ve mantarlarda bulunmaktadır.” dedi.

Virüs Parazit Fungi

Reçetesiz antibiyotik kullanılmamalı

Dr. Bilgen Borulu, “Unutulmamalı ki antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir. Özellikle kış aylarında virüslerin neden olduğu nezle, grip gibi antibiyotik tedavisine gerek olmayan hastalıklarda bile ülkemizde antibiyotik kullanımının yaygın olduğu tespit edilmiştir.

Ülkemizde antibiyotikler en çok kullanımı olan ilaçlar arasında birinci sıradadır. Bu yanlış kullanım alanlarının yanı sıra kullanılması gerektiği durumlarda da ilacın hekimlerin önerdiği doz, şekil ve sürede kullanılmaması, hekim reçete etmeden ilaca ulaşılmaya çalışılması antibiyotiklerin uygunsuz kullanımına bağlı direnç gelişmesinde etkili diğer faktörlerdir.” diye ifade etti.

Reçete

Antibiyotik öncesine dönebiliriz

Borulu, “Bugün dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon hastalıkları dünyada ve ülkemizde insan hayatını tehdit eden bir sorun haline gelmiştir. Uzun süredir de dirençli bakterilere karşı etkili olabilecek yeni antibiyotiklerde geliştirilememiştir. Antibiyotik kullanımı kontrol altına alınıp bu gelişen direncin önüne geçilmezse kolaylıkla tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığı bile komplikasyonlu seyredip ölümcül olabilecek, hastanede yatış süresini ve maliyeti arttırarak ülke ekonomisine zarar veren bir hale gelecektir. İnsanlık, antibiyotik öncesi çağa geri dönme riski ile karşı karşıya kalacaktır.” dedi.

Hekimin önerdiği doz dikkate alınmalı

Doktor-2

Uzman Dr. Bilgen Borulu, “Antibiyotik direncinin azaltılması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. Bunun için de küresel bir eylem planının tüm dünyada uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde farkındalık yaratabilmek için 18-24 Kasım haftasını Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası, 18 Kasım gününü de Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir. Bununla ilişkili olarak halkımıza antibiyotiklerin viral hastalıklarda etkili olmadığı, kullanımına hekim tavsiyesi ile başlanması ve yine hekimin önerdiği doz ve sürede kullanılması gerektiği tekrar hatırlatılmıştır.” diye konuştu.

Haber merkezi

Dünyada Her 10 Kişiden Biri KOAH Dünyada Her 10 Kişiden Biri KOAH

Editör: Merve Tepecik