Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, arı ürünlerinin sağlık açısından faydalarını anlatan bir eğitim projesi başlattı. Proje, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından destekleniyor.
Proje kapsamında, 25 arı ve arı ürünleri üreticisi, enstitünün 20 teknik personeli ve 5 sağlık personeli, uzmanlar tarafından apiterapi konusunda eğitime tabi tutulacak. Apiterapi, bal, arı zehri, polen, propolis, bal mumu, arı sütü, perga, apilarnil gibi arı ürünlerinin kullanıldığı, hastalığı önleyici ve tedavi edebilme potansiyeli taşıyan bir geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasıdır.
Eğitim projesinin açılış programında konuşan Türkiye Apiterapi Derneği Başkanı Doç. Dr. Ali Timuçin Atayoğlu, apiterapinin dünyada birçok hastalığın tedavisinde destek tedavisi olarak uygulandığını söyledi. Atayoğlu, arı ürünlerinin, içerdikleri biyolojik aktif maddeler nedeniyle antioksidan, antiinflamatuvar, antimikrobiyal, antikanser ve immünstimülan etki gibi birçok faydalı özelliğe sahip olduğunu vurguladı.
Programda, Vali Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan da birer konuşma yaptı. Erol ve Tezcan, projeye katkı sağlayanlara teşekkür ederek, Atayoğlu’na plaket ve teşekkür belgesi takdim etti.
Proje, 4 gün sürecek eğitimlerin ardından sona erecek. Eğitimlerde, arı ürünlerinin sağlık açısından nasıl kullanılacağı, dozajı, yan etkileri, saklama koşulları, kalite kriterleri gibi konular ele alınacak. Ayrıca, apiterapi turizminin geliştirilmesi için yapılması gerekenler de tartışılacak. AA