Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, Ordu Yenişehir Stadı Kapalı Otoparkı’nda gerçekleştirilen programla başladı.
Fuar açılışına çeşitli illerden gelen arıcı birlikleri ve STK temsilcilerinin yanı sıra CHP Ordu Milletvekilleri Seyit Torun, CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çifçi katıldı.
“Arı sütü nerede?”
Programa katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, balın Ordu ekonomisine kazandırılması gerektiğini söyleyerek açıklamalarda bulundu. Güler, “Fındıkta birinci olduğumuz gibi balda da birinci veya ikinci sırada yer alıyoruz ancak balı mutlaka Ordu’ya getirip, Ordu ekonomisine kazandırmamız gerekiyor. Ürettiğimiz yerde satıyoruz. İkinci olarak balı tenekelerde değil, küçük kaplarda ilaç gibi kıymetli, gerçek değerinde satmamız gerekiyor. Bu nedenle ambalaj ve paketleme boyutu da bir o kadar önemli. Öte yandan katma değeri yüksek ürünler haline getirerek balı akıllı bir şekilde nasıl üretiriz bunu düşünmemiz gerekiyor. Mesela arı sütü nerede?” dedi.
Arıcılar zor şartlar altında çalışıyor
Başkan Güler, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak arı sütü ile ilgili eğitimler verdik. Teneke teneke bal yerine ufacık bir arı sütü ile bu değeri elde etmemiz mümkün. Bu nedenle arıcılık konusunda katma değeri yüksek ürünlere geçmemiz gerekiyor. Arıcılarımız zor şartlar altında çalışıyorlar. Onlara yürüyen ev diyebileceğimiz karavanlar kazandırabiliriz. Bizim o imkânımız var. Balı depolamak adına da ilave bir ünitemiz olursa balı ürettiğimiz yerde satmak zorunda kalmayız. Burada satarız ve böylece katkısı Ordu’ya olur. Bu nedenle işin pazarlama yönü önemli. Bu çalışmaları birlikte yaparak bire on, bire yüz kazanmamız mümkün.” diye konuştu.
Haber merkezi