Arife günü oruç tutulur mu? Arife gününde oruç tutmak sevap mı? İşte detaylar…
Arife Günü Oruç Tutulur Mu?
Arife günü, bir bayramdan bir gün önceki günü ifade eder. Arife kelimesinin kökeni Arapçadır ve "bilmek, anlamak" anlamlarına gelen arefe kelimesinden gelir. Bu kelimenin "Arafat" kelimesiyle de bağlantısı vardır. Arafat, haccın önemli bir rüknü olan vakfenin yapıldığı yerdir. Vakfe, Zilhicce ayının 9. günü Arafat'ta yapıldığından dolayı bu güne Arefe Günü denilmiştir. Zamanla Ramazan Bayramı'ndan bir gün önceki gün için "Arife Günü" tabiri kullanılmaya başlanmıştır.
Arife günü oruç tutmak faziletli bir ibadet olarak kabul edilir. Hadislere göre arife günü tutulan oruç, bir önceki ve bir sonraki yılın günahlarına kefaret olabilir. O gün oruç tutmak, Allah'ın rızasını kazanmak ve sevap kazanmak için güzel bir fırsattır.
Arife günü oruç tutmak isteyenler sahur vakti girmeden önce niyet etmeli, gün boyunca niyetlerini bozacak bir şey yapmaktan kaçınmalıdırlar. Akşam güneş battıktan sonra da iftar yapmalıdırlar.
Arife Gününde Oruç Tutmak Sevap Mı?
Arife gününde oruç tutmak sevap olduğu Hadis-i şeriflerde belirtilmiştir:
Hz. Peygamber (s.a.s.): "Arefe günü orucu, geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlara kefaret olur." (Müslim, Sıyâm, 196-197)
Hz. Ebu Hüreyre (r.a.): "Arefe günü oruç tutmak, bir senelik günahlara keffaret olur. Ramazan'dan sonra Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur." (Tirmizi, Savm, 48)