170 TL olan ve yıllardır değişmeyen alan bazlı destek yıllardır fındık çiftçisinin kanayan yarası. Kulislerden ortaya çıkan söylentilere göre alan bazlı desteğin yerini kilo bazlı desteğe bırakması bekleniyor. Bu durumun fındık çiftçisi açısından durumunu Perşembe Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan değerlendirdi. Soydan kilo bazlı desteğin bölgemizde mümkün olmayacağını söyledi.
"Bu Model Bölgemizde Mümkün Değil"
Kilo bazlı desteğin bölgemizde yapılmasının mümkün olmayacağını belirten Soydan: "Bu model özellikle Ordu, Giresun, Trabzon'da uygulanması zor bir destek modeli. Çünkü fındık çok yıllık bitki. Fındığın dekar başı verimini arazilerde tespit yapmak çok zor. Örneğin dekar başı verim ayrı, ilçeler hep birbirinden ayrı rakım farkı çok fazla. Onun için özellikle bu bölgede üretici mağduriyeti çok fazla ortaya çıkabilir. Bir çok yerde dekar başı iki yüz, üç yüz kilo veren yerler var. Ama bizim bölgemizde bu mümkün değil."
"Kilo Bazlı Destek Modellemesi Üreticimizi Mağdur Eder"
Ordu'nun yüksek rakımlı bölgelerinde her sene fındığın çıkmadığını belirten Soydan, bu sistemin vatandaşı mağdur edeceğini söyledi: "Onun için kilo başı ve destekleme modeli fındık ürüne uyuyacak bir destekleme modeli değil. Burada üretici mağduriyeti ortaya çıkacaktır. Örneğin hiç fındık olmadığı zaman nasıl bir destek verilecek? Yüksek kesimlerde her yıl fındık olmuyor, rakımlı yerlerde her zaman fındık olmuyor. Farklı tarla bitkilerinde bu model uygulanabilir ama fındıkta mümkün değil. Biz tabi ki vatandaşı temsil ettiğimiz yerlerde bunları söyleyeceğiz. Üreticilerimizi mağdur edecek bir modeli hayata geçirilmesine karşı olacağız. Bu anlamda fındık üreticimizin her zaman yanında olacağız." diyerek kilo bazlı destek modellemesinin bölgemizde mümkün olmayacağını açıkladı.
Deniz İNAL/Özel Haber