Çanakkale Savaşında Yarbay Mustafa Kemal yedek kuvvetler ile cephe gerisinde hazır beklemektedir. Cephelerden birisi bozulur ise yedek kuvvetler ile derhal müdahale edecek ve bozgunu durduracaktır.
Mustafa Kemal yüksek bir yer olan Arı Burnu Tepesine çıkarak etrafı kontrol etmek ister. Anzak Cephesinin bozulduğunu ve askerlerin kaçtığını görür. Karşılarına "dur asker, neden kaçıyorsun" diye çıkar. Asker "mermimiz bitti, düşman geliyor" komutanım der.
"Süngünüz de mi yok. Süngü tak ve yat " diye komut verir. Asker komuta uyar. Takipteki Anzaklar ne olduğunu anlayamaz onlar da beklemeye başlar. Bu arada Mustafa Kemal yaverini yedek kuvvetleri almaya gönderir, yedek kuvvetler yetişir ve Anzaklar püskürtülür.
Yarbay Mustafa Kemal Çanakkale Savaşında gösterdiği askeri deha sayesinde Osmanlı Genelkurmayı tarafından Paşa (general) makamına getirilir.
Osmanlı Çanakkale'de kazanır ancak Almanya'nın teslim olmasıyla 1. dünya savaşının kaybedeni olmuştur. Sevr antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Sevr Antlaşmasına göre Ege sahilleri ve İzmir Yunanlılara veriliyor. Doğuda Ermeni, Karadeniz'de Pontus Rum Devleti kuruluyor. Türkler Anadolu'nun ortasında küçük bir alana hapsediliyor.
Ankara'da bir araya gelen Osmanlı Mebuslarının Mustafa Kemal Başkanlığında kurduğu Ankara Hükümeti Sevr Antlaşmasını kabul etmez.
İşgal altındaki İstanbul Hükümetinin Sadrazamı Damat Ferit Paşa İngilizler ile bir olup başıbozuk sivil ve esir askerlerden paralı bir ordu kurar. Ankara Hükümetine Serv antlaşmasını kabul ettirmek amacıyla harekete geçer. Ancak, Damat Ferit Ordusundaki Türkler İzmit girişinde İngiliz Subaylarını teslim alır ve hapsederler.
İşgal altında olsa dahi Damat Ferit Ordusu Padişahın siyasi meşruiyetinin halk nezdinde kaybolmasına neden olur. Halk Padişahtan ümidi keser.Halkın gözü kulağı Ankara Hükümetinde ve Mustafa Kemaldedir.
Mustafa Kemal Kocatepe'de üstlenmiş Yunan Genel Kurmayını, gizlice cepheye taşıdığı silahlar sayesinde 26 Ağustos günü üç saat içerisinde teslim alır. Yunan Ordusu bozulur. 9 Eylülde Türkler İzmir'i geri alır.
Bu başarı üzerine İngilizler panikler ve ünlü Lozan antlaşmasını yapmak zorunda kalır. Osmanlı Sadrazamı Tevfik Paşa Lozan'a giden ekiptedir. Ve yetkinin Ankara Hükümetinde olduğunu beyan eder. Bu beyan ile İstanbul Hükümeti uluslar arası antlaşmalarda hukuki taraf olma sıfatını kaybeder. Sevr Antlaşması iptal edilir. Lozan Antlaşması ile bu günkü siyasi sınırlar hukuken çizilmiş olur.
Ege'de kalan Helen artıkları Yunanistan gönderilir. Yerine Yunanistan ve Balkanlardaki Müslüman Türkler göçmen olarak alınır. Marmara ve Ege sahilleri tamamen Türkleşir. Karadeniz'deki Pontus artıkları da Yunanistan'a gönderilir. Sadece daha önceden Müslümanlığa dönmüş ahali kalır.Hıristiyan olanlar göçe tabi tutulur. Karadeniz tamamen Türkleşir.