Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 537 yılında yapımı tamamlanan ve ilk hali katedral olan Ayasofya, inşa edildiği dönemde dünyanın en büyük kubbeli yapısı oldu. Ayasofya, yüzyıllar boyunca Bizans İmparatorluğu'nun en önemli dini ve siyasi merkezi haline geldi. 1204 yılında Haçlılar tarafından İstanbul'un Latin İmparatorluğu döneminde katedralin içindeki birçok değerli obje yağmalandı ve zarar gördü. Ancak 1261'de Bizans İmparatorluğu'nun tekrar kurulmasıyla Ayasofya eski ihtişamına kavuştu.
1453 yılında ise Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethedilmesiyle Ayasofya bir camiye dönüştürüldü. Bu dönemde minareler eklendi, bazı freskler kapatıldı ve kabul edilebilir bir şekilde İslam geleneğine göre düzenlemeler yapıldı. 1935 yılına gelindiğinde ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ayasofya bir müze olarak kullanılmak üzere açıldı. Bu dönemde mozaikler, freskler ve minarelerin yanındaki kurşun kubbeye zarar vermeden restorasyon çalışmaları yapıldı.
Ancak Temmuz 2020'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Ayasofya'nın tekrar cami olarak kullanılması kararı alındı. Bu kararın ardından Ayasofya, 10 Temmuz 2020 tarihinde ibadete açılarak yeniden cami statüsüne geçti. Bununla birlikte Ayasofya, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta ve tarih boyunca farklı kültürlerin izlerini taşıyan eşsiz bir yapı olarak önemini korumakta.
Ayasofya Tekrar Müze Mi Oluyor?
Ayasofya tekrar müze olmuyor, yani Ayasofya cami olma özelliğini korumaya devam ediyor. Ancak Ayasofya'daki yeni düzenleme ile 15 Ocak itibarıyla camiyi kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için Ayasofya için ücret ödeyecek.
Ayasofya Giriş Ücreti Ne Kadar Oldu?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışması doğrultusunda, Ayasofya'nın ibadethane dışındaki bölümlerine giriş yeniden ücretli hale getirildi. Ayasofya giriş ücreti 25 euro olarak belirlendi.