Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelede önemli adımlar attığını duyurdu. Bakanlık, bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:
Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısına karşı etkin bir mücadele yürütmek amacıyla 2023 yılında "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" hazırladı ve 2024 yılı itibarıyla bu kapsamda seferberlik başlattı.
Fındığı Düşük Fiyata Alanlar İçin Bakanlık Devreye Girdi
Bakanlık, Kahverengi kokarca bahane edilerek üreticilerden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlarla ilgili Bakanlıklarla gerekli çalışmalar yapılacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Bu Güne Kadar Yaptığı Çalışmalar
-
İl ve İlçe Bazlı Çalışmalar: Kahverengi kokarca popülasyonunun yoğun olduğu 35 ilde, 196 ilçede, toplam 1.272 teknik personelle mücadele yürütüldü.
-
Tuzak Kullanımı: Biyoteknik mücadele kapsamında ruhsatlandırılmış yaklaşık 3 bin tuzak, il müdürlükleri aracılığıyla üreticilere dağıtıldı.
-
İlaçlama Çalışmaları: Yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır gibi kışlak alanlarda ilaçlama yapıldı.
-
Biyolojik Mücadele: Kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı doğaya salındı.
2024 Yılında Kahverengi Kokarca İçin Yapılacak Çalışmalar
-
İlaçlama: Popülasyonun yoğun olduğu yaklaşık 140 bin ünite (bahçe, depo, vb.) yerel yönetimlerle iş birliği içinde ilaçlanacak.
-
Samuray Arısı Salımı: Bölge genelinde enstitüler tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısının doğaya salınması planlanıyor.
-
Tüccar ve Manav Kontrolleri: Kahverengi kokarca bahane edilerek üreticilerden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlarla ilgili Bakanlıklarla gerekli çalışmalar yapılacaktır.
-
Hasat Sonrası Mücadele: Kahverengi kokarca mücadelesine hasat sonrasında da ara vermeden devam edilecektir. Üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerinin uyarılarını takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.
Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça: "Bu resmen ahlaksızlıktır"
Kahverengi kokarca olayının büyütüldüğünü belirten Başkan Akça, “Bölgemizin belli yerlerinde kokarca zararlısının tahribatı vardır. Bu bilinen bir gerçektir. Fakat bazı bölgelerdeki “kokarca” zararlısının verdiği tahribatı bahane ederek tüm bölgede çok yoğun bir zarar varmış gibi ortalığı yaygaraya verip, üreticinin elindeki fındığı yok pahasına almaya çalışıyorlar. Bu resmen ahlaksızlıktır, hırsızlıktır, haramdır.” dedi.
Sağlam fındığa kokarca var muamelesi yapılıyor
Başkan Akça, “Sağlam fındığı da kokarca zarar vermiş yok pahasına almak yaşadığımız deprem olayında olduğu gibi vatandaş canı ile uğraşırken birilerinin deprem bölgesinde yağma yağması gibi bir durumdur.” Diye konuştu.
Üreticiye sahip çıkın
Hükümete de seslenen Başkan Akça, “kokarca zararı olan ve ihracat aşamasında da sıkıntı yaşatabilme ihtimali yüksek olan fındığın TMO tarafından üreticiden alınarak yağlığa ayrılması sağlanmak için acil bir çözüm üretmeye çağırıyorum. Zaman durma zamanı değildir. Üreticiye sahip çıkma ve çözüm üretme zamanıdır.” Dedi.