Sabah Mostar’a hareket ettik. İlk olarak 15 ci yüzyıldan kalma dokusuyla Osmanlı eserleriyle donatılmış bu ülkedeki ilk durağımız; 16 cı yüzyıldaki dokusuyla günümüze kadar gelmiş Osmanlı Köyü Poçitel’i  gezdik. Burada tipik Osmanlı  köyünü ve yaşam tarzını gördük. Küçük                                                               
çocuklar bile burada Türkçe konuşuyorlar. Peşinden Mostar’a vardık; 1557 yılında Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Hayrettin’in inşaa ettiği; ve 1992 yılında Hırvat topçu ateşi ile yıkılan ; sonra 2004’te Türkiye’nin desteğiyle orijinal şekliyle yeniden yapılan Mostar Köprüsünü gördük. Unesco Dünya Mirası listesindeki Mostar Köprüsünü; üsten ve alttan fotoğrafladık. Bu arada turistlere gösteri için 25 avro karşılığında Köprüden derin Suya atlıyan, göstericilerin pazarlıklarını gördük. Burada Kuyumcular Çarşısını, Koska Mehmed Paşa Camiini, Eski Hamamı ve dönemin tipik Osmanlı  evini yansıtan Konakları  ve Osmanlı zamanında inşa edilmiş çarşıyı gördük. Peşinden Balagay denen yere gittik. Burada çok büyük bir su kütlesinin kayanın içinden kaynayıp geldiğini; akım yönünde  az ilerde 1,5 metrelik müthiş güzel görünümlü şelalesini gördük.
       Sonrasında Saraybosna’ya hareket ettik. Saraybosna gerçekten çok güzel bir şehir. Konya ilimizlede kardeş şehirmiş. Ulaşım genel anlamda Tramvaylarla                                                                yapılıyor. Tramvay sıklıkla geçtiğinden; yolcu yoğunluğu oluşmuyor. 1992 de Sırp, Hırvat; ve Boşnakların  kendi aralarında yıkıcı savaşlardan sonra büyük tahribata uğramış; fakat güzelliğini halen büyük ölçüde koruyan Saraybosna’da otobüsle panaromik gezinti yaptıktan sonra Başçarı, Tarihi Osmanlı Hanı; Morika Hanı, Katolik Katedrali, Sinagog, Hüsrev Bey ve Ferhadiye  Camilerini,  Latin Köprüsü,  Eski Kütüphane ve  tarihi Çarşıyı  gezdik. Saraybosna’da 4 yıldızlı  Hotel  Terme  İlidza’da  kaldık. Akşam Boşnak foklorunu ve çalgıcılarını seyrettik.
       Bosna Hersek’in resmi dili Boşnakça, Para birimi; dinar; Dini Hırıstiyan ve Müslüman; önemli şehirleri Tuzla,  Foça,  Banja, Luka,  Mostar,  Bosna Hersek’in;  yüzölçümü  51197  km;  nüfusu 4,5 milyondur. Nüfus yapısı; Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlar’dan oluşur. Tüm Bosna Hersek halkına Bosnalı denir. Bosna Hersek’in kuzey ve batısında Hırvatistan;  doğusunda Sırbistan; Güneyde Karadağ bulunur. Adriyatik Denizinde 20 km lik kıyı bandı vardır; dolasıyla buradan deniz yolu açıktır. Başşehri Saraybosna’dır. (Sırpça adı Serejova’dır)  Kış turizm’ine müsait etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. 1992 de Bosna Hersek’te referandum yapıldı; halk bağımsızlıktan yana oy kullanarak; yeni devlet oldular. 1992 deki Devleti Sırplar tanımadı; Boşnaklar ve Hırvatistan’a karşı savaş açtı; 1995 e kadar savaş sürdü; sonra Dayton barış anlaşması imzalandı. Buna göre barışı koruyacak Uluslararası konsey kuruldu.