Altınordu Yeni Mahalle’de bulunan eski otogar arazisindeki ağaçların gece vakti kesilmesine tepkiler sürerken, Jeoloji Mühendisleri Odası ordu Şube Başkanı Yekta Yüksel, ORKENT tarafından ağaç katliamına ilişkin yapılan açıklamanın bilimle ve gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi.

Ağaç katliamına deprem kılıfı

Otogar arazisindeki ağaçların katledilmesine ilişkin açıklama yapan ORKENT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen, “O bölgede çalışmalar yapılırken, Gümüşhane’de 4.1 şiddetinde deprem oldu. O deprem neticesinde bölgede zeminde sıvılaşma oldu. Bahse konu ağaçları, olduğu yerde can ve mal güvenliği riski olduğundan dolayı Orman İşletme Müdürlüğü’nün verdiği yetkiyle anında kaldırmamız gerekiyordu. Hemen arkasında bir site var ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir, can ve mal güvenliği riski olan durumu ortadan kaldırdı. Ağaç kesme makinesinin oraya girmesi imkansızdı. Vinç getirdik ve o zeminde duramadı. O nedenle kesmek zorunda kaldık.” Demişti.

Yekta Yüksel: “Bilimle bağdaşmayan açıklama”

Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu Şube Başkanı Yekta Yüksel ise, otogar arazisinde ağaç katliamına ilişkin yapılan açıklamanın bilimle bağdaşmayan, bilimden uzak yanlış bir beyan olarak niteliyorum diye konuştu.

Zeminde sıvılaşma nedeniyle ağaç kesilmez

       Yüksel açıklamasını şöyle sürdürdü: “Konu ile ilgili olarak öncelikle belirtmek gerekir ki zeminde binalar için sıvılaşma analizleri, şiddeti en az 5 ve üzerindeki depremler için yapılır. Sıvılaşmadan bahsediliyorsa tabii ki zeminde suyun olması gerekmektedir. Sıvılaşma potansiyeli olan zeminler deprem şiddetini depremin süresine bağlı olarak deprem şiddetini 1-2 derece arttırarak iletirler ve bulunduğu zemini geç terk eder. Ordu şehir merkezinin Kuzey Anadolu Fay hattına uzaklığı (artı-eksi 5 km.) 90-100 km mesafededir. Diyelim ki yakınlığı nedeniyle Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde ilimizin güneyinde 6 şiddetinde bir deprem olursa biz bunu Ordu şehir merkezinde sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde bu depremi en az 7 ve üzerindeki şiddetlerde hissedebiliriz. Örnek 1939 Erzincan depremi. Şimdi asıl konuya gelinecek olursa zeminde sıvılaşma nedeniyle ağaç kesilmez. Türkiye’nin pek çok sahil kentlerinde ve hatta sahili olmayan pek çok şehirlerde de sıvılaşma potansiyeli olan zeminler bulunmaktadır. Örnek 6 Şubat Kahraman Maraş Depremi. Şimdi sıvılaşma potansiyeli olan tüm zeminler üzerindeki ağaçların kesilmesi mi gerekiyor. Bu beyanı bilimle bağdaşmayan, bilimden uzak yanlış bir beyan olarak niteliyorum.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Havva Güner Eriş: “Boztepe Doğal Sit Alanı İlan Edilmeli” Havva Güner Eriş: “Boztepe Doğal Sit Alanı İlan Edilmeli”

Editör: Soner Özdemir