Ordu dahil birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli ile ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanılan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor.
Aynı zamanda tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce 3 yıllık olarak açıklanmış olup, destekler daha sade ve etkin hale getirildi.
Fındık destek miktarı belli oldu
Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verileceği açıklandı. Bu kapsamda fındıkta ve fasulyede dekara verilecek destek miktarı 366 TL olarak belirlendi. Planlı üretim desteği kapsamına ise; arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza da denilen kanola, kuru fasulye, mercimek, mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılırken, planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek.
Tohum desteği devam edecek
Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’sinin de karşılanacağı açıklandı. Üretimi Geliştirme Desteği kapsamında ise; sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği verilmeye devam edilecek. Karar Kapsamındaki Diğer Destekler içerisinde olan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği yüzde 50 oranında arttırılarak bin 500 TL’ye, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise yüzde 104 arttırılarak 294 bin TL ye çıkartıldı.