İnsanların hangi durumda keşke; ''zamanında bugünkü aklım olsaydı böyle yapmazdım'' dediğine bakarak, ne oldu da şimdi geçmişte yaptığını doğru bulmadıklarını düşünüyorum.
Hayatta hiçbir meslek adamı, usta, terzi, ressam, müzisyen, doktor, mühendis, avukat, öğretmen, şoför vs. şimdi bulunduğu noktaya, hayata, ya da mesleğe başladığında bugünkü, akıl, bilgi, teknoloji veya vücut yapısında değildi. Gerek, yaşayarak başına gelenlerden, gerek yaşamı boyunca toplumun etkilemesinden, gerekse de zaman içinde oluşan ekonomik, sosyolojik ve teknolojik gelişmelerden elbette zamanında düşünemediğim dediği, ama o gün için düşünülerek akıl edilmesi mümkün olamayan, şimdi hayıflandığı konuyu bilmelidir ki bugün düşünebilme olanağına sahiptir.
Ben Türkiye’nin iyi bir üniversitesinde ( İstanbul Teknik Üniversitesi) başarılı bir öğrenci olarak, süresi içinde iyi dereceyle İnşaat Yüksek Mühendisi oldum. Şoförlük yapıp araç kullanıyorum. Az çok el alışkanlığı ve pratik bilgisi olan, elektrik, su, mobilya, tamir bakımı, boya badana, temizlik, vs. yapabilme yeteneğim mevcut.15 yılı aşkın Betonarme ve Mimari projeler, Fenni mesuliyet, kontrollük işleri yaptım. Tüm projelerimin teknik uygulamalarını yerinde denetledim. Memurluk ve askerlikten sonra serbest hayata başladıktan bugüne kadar çeşitli iş kollarında, taahhüt işlerinde şirketim adına işveren ve şantiye şefliği görevlerini yaptım. Halen bu faaliyetlerimi sürdürmekteyim.
Hiçbir zaman ve hiçbir konuda, bu bilgi ve becerilerimin hiçbiri doğuştan bende yoktu ya da öğrenim hayatımda öğrendim diyemem. Hayatımızın tamamına yakını, öğrendiklerimiz, günlük hayatta yaşadıklarımız, karşılaştığımız problemi, meseleyi, sorunu çözebilmek için yaptığımız araştırma, soruşturma, inceleme sonucu, yanılma deneme, hata yapıp düzeltme suretiyle elde edilmiş yetenekler ve başarılardır. Her uğraşta yapılan, doğru ya da hatalı bir işlem bir sonraki karşılaşılan konu için tecrübe ve deneyim olarak bir ekol, öğreti olarak, kemale erip, bilgeleşmemizde basamak oluşturmuştur.
Kimsenin mesleğine ve yaşamına dil uzatmamak adına, kendimden ve mesleğimden örnekleme yaparak, açıklamaya çalışmak istediğim bu husus tüm insanlar ve meslekler içinde aynıyla geçerlidir.
Gittiğimiz çoğu doktor, size doksanlı yıllarda yapılan bu uygulama artık, sağlıklı olmadığı anlaşılarak kaldırıldı yada o zamanın hekimleri, okudukları çağın bilgisinde kalmışlar, şimdi bu konuda yeni gelişmeler oldu artık o sistem uygulanmıyor gibi, zamandan ve teknolojik gelişmelerle, denemeyle yeni elde edilmiş olan tıbbı bilgilerle yeni ve daha ileri uygulamalar tavsiye ediyorlar.
Hakeza, terzi için en kısa zaman diliminde değişen moda ve giyim kuşam tarzları, berber için yaşın ve çağın değişkenlikleri, Ustalar için değişen alet edavat ve araçlarla, değişen çağın gereksinimlerinden kaynaklanan yenilikler, Avukat için, her gece yeni çıkan torba yasalar, Muhasebeci için, gece yarısı tamim ve zamlarla, ÖTV, MTV, KDV, değişiklikleri, her yıl değişen Emlak vergisi, Gelir vergisi oran ve hesaplamaları vs. meslek erbaplarında sabit bir deneyim ve öğrenilmiş bilgeliği yok ediveriyor.
Daha uzun ve kesin örneklemelerle izah edebileceğimiz gibi; Hiç kimsenin keşke o zaman, bugünkü aklım olsaydı, öyle yapmazdım dememesini öneriyorum. Zira, ne o zaman bugünkü aklın olabilirdi, nede bugünkü aklın yarın için bir kesinlik içermeyecektir. Her anınızı, o anki bilgi, beceri, akıl ve ihtiyaca göre değerlendirip, hayatın, yaşamınız sürecince tadına varmamızın daha akılcı ve gerçeğe uygun olduğunu düşünüyorum.
Gününü, ihtiyacına uygun, kendi bilgi ve becerisiyle, yaşamın tadına vararak sürdüren tüm arkadaşlarıma G Ü N A Y D I N diyorum.