Altınordu ilçe merkezinde sadece Orta Cami ve Yalı Cami olduğunu hatırlatan Uğur Yüce, “300 bin kişilik yere 1200 kişilik camii yetersiz. Şehrin büyük bir cami ya da külliyeye ihtiyacı var.” dedi.
“Camiler yetersiz”
Vatandaşların yağmurda, soğukta sokakta namaz kılmak zorunda kaldığını aktaran Yüce, Altınordu, Türkiye’deki 922 ilçe arasında 300 bin nüfusla 200’üncü büyük ilçe konumunda. Yine Altınordu, nüfusuna göre en az cami sayısına sahip ilçe merkezi. Altınordu’nun yaza nüfusu 1 milyondur. Şehrin ana yükünü taşıyan Süleyman Felek, Sırrıpaşa, Osman Paşa caddelerinde günlük insan sirkülasyonu 150 bin civarındadır. İlçe merkezinde şu an Aziziye Cami ve Atik İbrahim Paşa Cami var. Bu iki camimizin cemaat kapasitesi, 600’er kişiden bin 200 kişidir. Hristiyanlar Pazar günü kiliselerinde ibadet ederler. Hiçbiri dışarıda ibadet etmez. Bizim halkımız yağmurda, güneşte, çamurda sokak ve cadde aralarında piknik yapar gibi Cuma namazını eda etmeye mahkum bırakıldı. Belli bir kısım da cami olmadığı için Cuma namazını kılamıyor.” diye konuştu.
“20 bin kişilik cami lazım”
‘Yıllardır Altınordu ilçesine cami yapılmasını istiyoruz. Yer sorunu olduğu için bu sorun çözülemedi’ diyen Yüce, şunları kaydetti; “60 Ordu halkının öz malı olan 60 bin m2 alanda Millet Bahçesi projesi yapacağını açıkladı. Ordu’daki sivil toplum kuruluşları olarak, yıllardan bu yana çözülemeyen cami sorununun Millet Bahçesi içine Selatin Modeli bir cami yapılarak giderilmesini istedik. Bunun için Millet Bahçesi için bir alan ayrılmasını istedik. Ancak 3 yıldan bu yana Ordu Büyükşehir Belediyesi bu işe yaklaşmadı. Başkan Hilmi Güler, cami konusuna karşı çıktı. Biz büyükşehirden cami yapsın istemiyoruz. Halkın olan alanları halka tahsis etsin. Halk zaten camisini yapar. Sadece bize engel olmasın. Arsamızı versin. 12 bin m2 alanda, toplamda 20 bin kişiye hizmet edecek. Kapalı alanda 10 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği bir Selatin Cami alanı istiyoruz. Son Millet Bahçesi projesinde maksimum bin kişilik cami yeri ayrıldı. Bu şehrimiz için yeterli değil. Biz butik cami istemiyoruz. Nasıl ki şehir hastaneleri varsa, şehir camilerine de ihtiyaç var. İçerisinde aşevi, kültürel merkezleri, konferans salonları, sergi alanları, irfan mektepleri olan bir camiye ihtiyaç var.”
Özel Haber/Tevfik Kul