Perşembe Yaylasını olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarındaki maden arama sondajının su kaynaklarına, meraya zarar vereceğini gerekçesiyle Ordu Çevre Derneği ve Korgan, Aybastı halkıyla birlikte Ordu İdare Mahkemesine açılan davada Yürütmeyi Durdurma kararı verilmişti. Valiliğin ve şirketin itirazı da Bölge İdare Mahkemesince reddedilmişti.
Yaylaların yaşam alanlarını olduklarını belirtilen açıklamayı Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu adına Sözcü Yüksel Dere okudu. Basın açıklamasına parti, sendika, dernek temsilcileri de destek verdi.
“Mücadelemiz devam edecek”
Hem hukuksal hem de fiili mücadeleyi önemsediklerini belirten Sözcü Yüksel Dere, “Mahkeme kararı olmasına rağmen şirket karardan bir gün sonra Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü şirketin başvurusu sonucu “sondajın ÇED kapsamı dışında” olduğu yönünde bir yazı verdi. Kurumların görüşleri mahkeme kararı üzerinde değildir. Bu nedenle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün yazısının geçerliliği yoktur. Şirket, yasa dışı çalışmalarını durdurduğumuz için bizler hakkında suç duyurusunda bulunsa da bunun bir anlamı yok. Halk, Anayasa’dan aldığı yetkiyle yaylalarını koruma hakkını kullandı. Yaylalarımıza sahip çıkacağız. Menderesleriyle ünlü, dünyada eşi olmayan Perşembe Yaylası için Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü kültürel miras için çalışma başlattı. Çünkü bin yıllık geçmişi olan Danişment Beyliğin kurulduğu, şehit mezarlarının olduğu bir yer. 916 yıldır yağlı güreş yapılan bir yayla. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ise SİT doğal tabiat varlıkları listesi için çalışma başlattı. UNESCO doğa mirası listesine dahil edilmesi için takibe alındı. Bu gerçekler bilindiği halde Bakanlığın ihaleye çıkardığı ruhsatı satın alan şirketin yaylalarımızı talan etmesini, yağmalamaya başlamasını önledik. Mücadelemiz bitmedi. Ruhsat iptal edilene kadar mücadelemiz sürecek.” dedi.
Haber merkezi