Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 da kuruldu. Fatih Rıfkı Atay daha önce çıkan gazetelerin çeşitli sebeblerden dolayı; ilk çıkan gazete sayılamıyacağını öne sürerek; o zamanki Akşam Gazetesi’nde 24 Temmuz’u ortaya attı; 24 Temmuz 2 ci meşrutiyet döneminde; yani 1908 de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe konduğu tarihtir. Bundan sonra çıkan gazetelerin; gazeteciler tarafından sansür memurlarına gösterilmeden; çıkarılmış olduğu gün olan 24 Temmuz Basın Bayramı olarak belirlendi.
Gazetecilik savaşların, yoksullukların, teknolojik gelişmelerin, hızla arttığı günümüzde; zaman zaman zorluklarla karşılaşılan bir meslek konumundadır. Aynı zamanda Gazetecilik mesleği zevkli ve yıpratıcı bir meslektir. Gazeteci olumsuz bir haber yaptığı zaman; o haberin tarafı veya tarafları gazeteciyi düşman ilan edebilirler. O nedenden bu meslek zordur.
Dünyada gerek yazılı; gerekse görsel ve işitsel basın korkunç bir teknoloji hızı ile gidiyor. Örneğin Dünyanın bir yerinde olan bir olayı; televizyon teknolojisi sayesinde olduğu noktadan yayına verip; Dünyanın değişik noktalarından izlemek yirmi saniye gibi bir zamanda mümkün olmaktadır. O halde şu anda uygulama içinde olunan diğer teknolojileride hesaba katarsak ; çok kısa bir zamanda bir ülkede olan bir haberi, olayı, depremi, seli v.b gibi; basın yayın organlarından gerek yazılı; gerekse görsel ve işitsel yolla duyabilmekte ve anında birçok şeyden haberimiz olabilmektedir. Haberleşme teknolojisi elektronik ortam içinde anında yayın yoluyla izleyicisine; dinleyicisine ve okuyucusuna ulaşmaktadır. Bu teknoloji günümüzde tarif edilemez bir hızla daha da gelişmekte; hergün yeni bir iletişim tablosuyla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Aslında biz izleyiciler, dinleyiciler ve okuyucular için çok güzel bir olgudur.
Günümüzde bu teknolojiye uzak kalmamak için iletişim liseleri kurulmuş; bundan sonra gelmek üzere İletişim Fakülteleri kurulmuş ve kurulmakta olması bu alanda oluşan teknolojiye yetişebilmek; iletişim dünyasının ihtiyaç duyduğu personeli yetiştirmek ve uygulama bilgisiyle donatmak; hem personel açısından; hem de sosyal donatılar açısından son derece önemlidir. Bilgisayar teknolojisi de haberleşme ve haberi yayına verme anlamında son derece de önemlidir.
Dünya Gazeteciler ve Basın Bayramı tüm bu alanda çalışan; Gazetecilere ve Yayıncılara kutlu olsun.