Doktor arkadaşlarımın ''Bu da sorumu, beyinde oluşur'' dediklerini duyar gibiyim. Ancak, tarihi evrimi ise farklı gelişti ve çok şey anlatıyor.
-Antik Mısır;
Antik Mısır'da ''Düşünce kalpte oluşur'' inancı hakim idi. Din dahil tüm sosyolojik değerler, düşüncenin kalbte oluştuğuna bağlı olarak şekilleniyordu. Antik Mısır dinleri ''insan kalbi'' esas alınarak kurulmuştu. Hesap tanrısı, ölünün kalbini kuş tüyü ile tartıyor. Kalbi, kuş tüyünden hafif gelen ölü ''Aydınlıklar diyarına'' gönderiliyordu.
Antik Mısırdaki ''kalp ile düşünme'' inancı, günümüze kadar gelmiştir. Kalbi temiz adam, kalp ile aşık olmak gibi. Günümüzde dahi, sevgi ve aşk kalp ile temsil ediliyor.
- Platonik Düşünce Sistemi;
M.Ö. 4. yüzyılda yaşamış Platon ''Ölümsüzlüğü'' arıyordu. İnsanın ölümsüz olamayacağını anladığı için ''Ruhun Ölümsüzlüğü'' kavramını icat etti. Platona göre ''Ruh ölümsüzlükler diyarından, bu dünyaya gelmiş, geri gitmeye çalışıyor. Geri gidebilmesi için ''yeterli bilgiye'' ulaşması lazım. Bilgiye ulaştığı zaman, RUH, ölümsüzlükler diyarına geri gidecek'' diyordu.
Platonun, düşüncenin ruhta oluşacağına dair fikri, 400 yıl Yahudi Tarikatlarında tartışıldı. Kabul görmedi. Zira, Yahudinin ''Tanrı ile ararlarında anlaşmaları'' var. Yahudi ''Tevrattaki kurallara'' uyacak, Tanrı da, Yahudiye ''içinde bal ve süt akan memleket'' verecek.
Ancak, Yahudi anadan doğma Hz. İsa ''sistemi kökten'' değiştirdi. Hz. İsa, Platonun ''ÖLÜMSÜZLÜKLER DİYARI'' anlayışını, ''AHİRETE'' dönüştürdü. Yahudilikten ayrı bir inanç sistemi olarak, Hristiyanlık ortaya çıktı. Hz. İsa ''Benim Krallığım bu dünyada değil'' diyor. Platonun ''Ölümsüzlük Diyarı'' olarak tanımladığı ahireti kast ediyordu.
Hz. İsa, Platonun ''bilgi ile ölümsüzlükler diyarına ulaşma'' anlayışını ''Hesap Günü'' kavramı ile ikame etti. Hesap günü kavramı yeni değildi. Mısır dinlerinde hesap ''KALPTEN'' soruluyordu. Hz. İsa dininde ise, hesap ''RUHTAN'' soruluyor.
-Düşünce Beyinde Oluşur;
Düşüncenin beyinde oluştuğunu, bir parça biyoloji öğrenen, 10 yaşında çocuk dahi biliyor.