Ordu’nun Fatsa ilçesinde geri dönüşüm ile ilgili proje ve çalışmalar devam ediyor.

Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, gelişen teknolojiyle birlikte elektronik cihazların hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ancak bu cihazların kullanım ömrü dolduğunda ortaya çıkan elektronik atıkların (e-atık), çevre ve insan sağlığı üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Bu soruna çözüm sunan elektronik atık kumbaralarının artık her yerde yaygınlaştığını ifade eden Ateşli, vatandaşları kullanılmayan veya bozulan telefon, tablet, bilgisayar, şarj cihazı, pil ve diğer elektronik cihazları bu kumbaralara bırakarak hem çevreyi korumaya hem de doğal kaynakların verimli kullanılmasına katkı sağlamaya davet etti.

Elektronik atıklar zarar veriyor

Elektronik atıkların bünyelerinde bulunan ağır metaller ve kimyasal maddeler nedeniyle çevreye ciddi zarar verebildiğini belirten Müdür Ateşli, “Doğru şekilde bertaraf edilmeyen e-atıklar, toprak ve su kirliliğine yol açarak ekosistemi olumsuz etkiler. Aynı zamanda bu atıklarda yer alan değerli metaller, geri dönüştürülmediğinde büyük bir ekonomik kayba neden olur. Elektronik atık kumbaraları, şehir merkezinde halkın kolayca ulaşabileceği alanlara yerleştiriyoruz. Vatandaşlarımız eski ve kullanılmayan cihazlarını bu kumbaralara atarak geri dönüşüm sürecini başlatıyor. Toplanan e-atıklar, lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor ve burada ayrıştırılarak çevreye zarar vermeden geri dönüştürülüyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomiye de destek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle başlatılan bu uygulama, Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor. Uzmanlar, toplum bilincinin artmasıyla daha fazla elektronik atığın geri dönüşüme kazandırılabileceğini belirtiyor. Elektronik atık kumbaraları, sadece çevreye katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda doğal kaynakların korunmasına ve ekonomik kazanç elde edilmesine de yardımcı oluyor.

Haber merkezi

Fatsa’da Hedef Sıfır Atık Fatsa’da Hedef Sıfır Atık

Editör: Merve Tepecik