1.      Güven Damgası

 Elektronik ticarette güven damgası hakkında yayınlanan tebliğin 4. Maddesinde yer verilen güven damgası, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilmek üzere hazırlanan elektronik işaret olup; tebliğde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uygunluk anlamını taşımaktadır.

 SONUÇ

Yukarıda arz ve izah olunduğu üzere, elektronik ticaret çağın gereksinimleri doğrultusunda hayatlarımıza girmiş eski bir alışkanlığın güncellenmiş-geliştirilmiş halidir. Dolayısıyla, güvenli bir elektronik ticaret ortamının oluşturulması ve ülke ekonomisine katkı sağlamak üzere bu mecradaki oluşuma devlet desteğinin de katkıda bulunması oldukça önem arz etmektedir. Yasal mevzuatın geliştirilmesi ve bu düzenlemelere uyumun denetlenmesi elektronik ticaret üzerindeki beklentinin ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymaktadır. Elektronik ticaret modellerine getirilen yükümlülükler ve buna bağlı yaptırımlar neticesinde çok daha nitelikli bir ticaretin gelişmesine imkân sağlanmaktadır. Bu anlamda Bilgi Verme Yükümlülüğü, Siparişin Usulünden Doğan Yükümlülükler, Ticari İletişim Konulu Yükümlülükler, Ticari Elektronik İleti Göndermeye İlişkin Yükümlülükler, Ticari Elektronik İletinin İçeriğinin Belirlenmesine İlişkin Yükümlülük, Ticari İletinin Reddedilmesi Halinde Doğan Yükümlülükler, Denetim Kapsamında Yerine Getirilmesi Öngörülen Yükümlülükler, Kişisel Verilerin Korunması Kapsamında Getirilen Yükümlülükler, Güven Damgası olmak üzere toplamda 8 başlık altında incelenen bu yükümlülüklerin ihlali halinde başvurulacak yaptırımlara 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Cezai hükümler başlıklı 12. Maddesinde yer verilmiştir.

Düzenlenen hükümler anlamında oldukça kısa ve öz olan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un kolay ve anlaşılabilir oluşundan bahisle içeriğinde bulunan hükümlerin ve öngörülen yükümlülüklerin de elektronik ticaret modellerince kolay uygulanabilir olduğu açıktır. Aynı surette ikincil mevzuat olarak kabul edebileceğimiz; E-Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik, E-Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ, E-Ticaret Bilgi Sistemi ve Bilgi Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ de bu anlamda aynı paralelde açıklık ve netliğe sahiptir. Son olarak, ilerleyen süreçte elektronik ticaretin daha da gelişebileceği inancıyla gelişime her zaman kapılarını açık tutan bir ekonomik düzene katkı sağlamanın, bu kapsamda elektronik ticaretin içinde olmanın ve elektronik ticaretin teşvikinin ülkenin gelişimi açısından taşıdığı önemi bir kez daha kabul etmek ve anımsatmakta yarar vardır.