Asgari Ücret Net 17 Bin 2 TL olurken İşverene maliyet ise 23 Bin 500 TL oldu.
Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez yeni asgari ücret üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Sönmez şu açıklamalara yer verdi:
“Yaklaşık 8 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücret %49 artış oranı ile açıklandı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere asgari ücret 17 Bin 2 TL olarak belirlendi. Böylelikle 1 Şubat 2024 de ödenecek Ocak ayı maaşları yeni belirlenen tutarlardan gerçekleşecektir.
İşverene maliyeti 23 Bin 500 TL
Çalışanın eline net 17 Bin 2 TL geçecek iken işverene toplam maliyeti 23 Bin 500 TL olacaktır. İşveren belirlenen şartları sağlaması halinde kişi başı 700 TL asgari ücret desteğinden faydalanacaktır. Tamamlanan süreç ile çalışanlar bu artış ile satın alma güçleri biraz olsun düzeltme beklentisinde, işverenler ise yeni artışlarla beraber bütçelerini oluşturabilme çabasında olacaktır.
Brüt tutar 20,002.50 TL’ye yükseldi
Açıklanan asgari ücrete göre brüt tutar 20,002.50 TL’ye yükseldi. Asgari ücret ile beraber birçok kalemde de tutarlar değişmiş oldu. Bir yıllık Kıdem tazminatı karşılığı 20 Bin TL, Bağ-Kur Primi en düşük 5 Bin 900 TL, İşsizlik maaşı en az 7 Bin 940 en çok 15 Bin 880 TL, rapor ücretleri ayakta tedavide günlük 446 TL, yatarak tedavide de 334,7 TL, GSS primi aylık 600 TL, askerlik ve doğum borçlanması en düşük 213 TL, en yüksek 1600 TL, stajyer maaşı 5 bin 100 TL oldu.
İşverenlerin beklentisi karşılanmadı
Sıkı para politikalarının etkileriyle durağanlaşan ticari ortamda işverenlerin en önemli beklentisi yeni artışlarla beraber işveren toplam maliyetinin bir kısmında teşvik sağlanması idi. 2024 yılı belirlemelerinde de bu beklenti gerçekleşmedi. Sağlanan asgari ücret desteği işverenin bir önceki yıl aynı ayında çalıştırdığı işçiden fazla sigortalı olması durumunda uygulandığından bazı işverenler 700 TL destekten faydalanamama durumuyla karşı karşıya kalabilecektir.
SGK destekleri devreye alınmalıdır
Son yıllarda ilave istihdama dayalı SGK prim teşvikleri süresi uzatılmadığından işverenlerin prim maliyetleri yükselmiştir. İlimizde uygulanan %6 bölgesel teşvik sona ermiştir. Böylelikle de SGK primleri her geçen gün daha da fazla gider unsuru olarak maliyetlere yansımıştır. İş dünyasının beklentisi olan SGK destekleri devreye alınmalıdır. İşletmelerin ücret giderlerinin artışına bağlı olarak ürettiği veya pazarladığı ürünlere zam yapması ile asgari ücretlinin ücret artışı ile satın alma gücünü tekrar kazanması daha uzun süreçlerde gerçekleşebilecektir. Emekçiler açısından asgari ücretin ne olduğundan ziyade zorunlu ihtiyaçları için ne aldığının önemli olduğu bir yıla giriyoruz. Enflasyonun düşmesi halinde olarak yeni asgari ücret anlamlı hale gelecektir.” Haber merkezi