Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Şu tabir çok doğrudur. Kar yağdı mikroplar kırıldı. Bu gerçekten tıbbi bir tabirdir. Ordu’yu uzunca süredir kışın gerçekten ciddi anlamda kar yağmadı ve mikroplar kırılmadı diye konuştu.
Ordu’da mevsim değişti
Aralık ayının sonundayız ve Ordu’da hava sıcaklığı 17 derece civarında seyrediyor diyen Enginyurt, “ Bu aylarda normalde kar yağması gerekiyor. Şuan Gürgentepe ilçemizde en az 50 santimetre kar olması gerekiyor. Ordu’ya da birkaç kez kar yağmış olması gerekiyor ama kar yok. Hava sıcaklığının şu günlerde 7 derece civarında seyretmesi gerekiyor fakat 17 derece bandında seyrediyor. Karadeniz Bölgesinin tamamında mevsim değişimi söz konusu.” Şeklinde konuştu.
Kar yağmazsa virüs artar
Enginyurt, “Hava şartları bu şekilde giderse kış aylarında ağır grip vakalarıyla karşı karşıya kalırız. Çünkü virüsler sonbahar da ve ilkbahar da artarlar. Kışın da aktifliğini kaybederler. Çünkü hava sıcaklıkları 0 dereceye yakın olur, kar yağar hatta şu tabir çok doğrudur. Kar yağdı mikroplar kırıldı. Bu gerçekten tıbbi bir tabirdir. Ordu’yu uzunca süredir kışın gerçekten ciddi anlamda kar yağmadı ve mikroplar kırılmadı. Virüsler, eğer kar yağmazsa yaza kadar etkinliğini devam ettirecek.” Dedi.
Nezleyi yapan virüs ile gribi yapan virüs arasında fark var.
Kar yağmazsa kış aylarında viral enfeksiyonların başımıza bela olacağını söyleyen Prof. Dr. Enginyurt, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu enfeksiyon direnç kazandığı için ağır viral üst solunum yolu enfeksiyonları geçiririz. Bunların başında da nezle ve grip geliyor. Biz nezleden çok fazla korkmayız. Çünkü nezleyi yapan virüs ile gribi yapan virüs arasında fark var. Grip çok daha ağır seyreder. Eğer kişilerin bağışıklık sistemi düşük ise grip alt solunum yolu enfeksiyonuna da neden olur. Zaten direnci düşük olan insanlarda viral enfeksiyon başlar. Sonrasında vücut direnci daha da düşmeye başlarsa bu alt solunum yolu enfeksiyonu bronşit ve sonrasında da en çok korktuğumuz zatüreye neden olabilir.”
Kapalı ortamlarda maske takmalıyız
Enginyurt, Ne yapmamız gerekiyor. Bizim hava durumuyla ilgili yapabileceğimiz bir şey yok. O yüzden kapalı ortamlara girerken az süre kalmaya dikkat etmeliyiz. Uzun süre kalacaksak maske takabiliriz. El temizliği çok önemli ister istemez elimizi ağzımıza yüzümüze götürüyoruz. İyi beslenmek, bol sıvı tüketmek çok önemli. İyi bir uyku da vücut direnci için önemlidir. Bu şekilde viral enfeksiyonlardan kurtulabiliriz diye konuştu
Grip en çok okullarda bulaşıyor
Son olarak 65 yaş üstüne ve öğrenci velilerine uyarılarda bulunan Prof. Dr. Enginyurt, “65 yaş üstündeki tüm vatandaşlarımız grip aşısı eğer olmamışsalar ki hayatlarında sadece bir kez olacakları zatüre aşısını muhakkak olmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca, Gribin bulaştığı yerlerin başında ilkokullar ve anaokulları geliyor. Bir çocuğumuza bulaştığında tüm çocuklarımıza bulaşabiliyor. Bu çocuk eve geliyor ailelere bulaşıyor. O yüzden tüm topluma yayılmış oluyor. Benim tüm velilerden ricam zor olduğunu biliyorum ama çalışan velilerde olsa işyerinden izin alarak çocuklarını iki gün evlerinde tutmaları, evlerinde istirahat etmeleri ve evlerinde hastalığı geçirmelerini sağlamalıyız ki diğer çocuklara bulaşmasın.” İfadelerine yer verdi. Haber: Soner ÖZDEMİR