Tarih boyunca 22 medeniyete ev sahipliği yapan Karadeniz Bölgesinde ilk arkeolojik kazının 2010 yılında Ordu’da başladığını hatırlatan Ayar; “Tüm haşmetiyle Ordu Kurul Kalesi ortaya çıkarıldı. Kalenin kapısında mermerden yapılmış Tanrıça Kibele’nin 2100 yıllık heykeli çıkarıldı. Heykelle birlikte 2 bini aşkın esere de ulaşıldı ve Kurul Kalesi, Karadeniz’de en çok ziyaret edilen antik yerleşimlerden bir haline geldi. Üstelik konunun uzmanları kazının, Fatsa Cıngırt Kalesi, Ünye Kalesi, İkizce Gencer Kalesi’ni de kapsayacak şekilde genişleyeceğini belirterek bu çalışmanın uzun yıllar süreceğini belirtmektedir.” Dedi.
Ordu Arkeoloji müzesi açılmalı!
Ayar; “2100 yıllık geçmişin izleri bir bir ortaya çıkıyor artık. Torunlarımızdan ödünç aldığımız bu tarihi eserlerle geleceğini aydınlatamaz mıyız bu yoksul kentin. Açılacak bir arkeoloji müzesi ışıl ışıl yapmaz mı, mor ışıklar saçan Karadeniz’in mor incisi Ordu’yu? Üstelik yapılacak müze için kazı alanının bitişiğinde 3500 metrekarelik bir alan hibe edilmişken.” Dedi.
ODÜ’de arkeoloji bölümü açılsın!
Ayar, Ordu Üniversitesi’nde bir arkeoloji bölümü açılması gerektiğini de ifade ederek; “ODÜ Rektörü Sayın Orhan Baş; Kurul Kalesi kazılarının yıllarca daha devam edeceğini dikkate aldığımızda, ODÜ bünyesinde bir arkeoloji bölümü açılması sizce de büyük katkı sağlamaz mı bu çalışmalara? Bu konuda gerekli girişimlerde bulunacağınız düşüncesiyle şimdiden teşekkür ediyorum… Çünkü bir anlam veremiyorum bu devasa çelişkilere: Hibe edilen alan var müze yok! Üniversite var… Uzun yıllar sürecek kazı alanları var ama arkeoloji bölümü yok! Topraktan fışkıran tarihi eserler var, koruyan yok! Bir türlü anlam veremiyorum bu çelişkilere…” diye konuştu.