Ordu'nun Akkuş ilçesinde üretilen ve Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Akkuş şeker fasulyesinde bu yıl 700 ton rekolte bekleniyor.

Bölgede 2 binin üzerinde üreticinin Akkuş şeker fasulyesi yetiştirdiği bilgisini veren Kaya, Akkuş Ziraat Odası'nın girişimleriyle fasulyenin 13 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillendiğini anımsattı.

“700 ton rekolte bekliyoruz”

‘Fasulye hasadından memnunuz’ diyen Başkan Kaya, “Mayıs ayı içerisinde dikimlerimizi yaptıktan sonra bakımlarını tamamladık. Eylül ayı içerisinde hasadımızı yaptık. Kapsülünden ayırma ve kurutma çalışmaları devam ediyor. Bu yıl 900 ton rekolte bekliyorduk. Ancak son bir ay içerisinde kurak gitmesinden dolayı Akkuş şeker fasulyemizi olumsuz etkiledi. Bu durum da yüzde 20 gibi bir etki yaptı. 700 ton rekolte bekliyoruz. Geçen yıl 350-400 ton civarında rekolte vardı. Bu yıl neredeyse iki katı fasulye rekoltemiz oldu.” şeklinde konuştu.

Fiyatlar belirlendi

Akkuş şeker fasulyesinin fiyatlarından da bahseden Kaya, “Oturak fasulyemizin satış fiyatını 200 lira, çangal fasulyemizi de 250 lira olarak belirledik. Bu pazar satışı fiyatları. Ayrıca sözleşmeli tarım yapanların fasulye fiyatları ise oturak fasulye 225 TL, çangal ise 275 lira olarak belirledik. Bu yılki fiyatlarımız bu şekilde.” dedi.

“Pazar sorunumuz yok”

‘Akkuş Ziraat Odası olarak üreticilerimize pazar sorunu yaşatmıyoruz’ diyen Kaya, sözlerini şöyle tamamladı; “Oda olarak pazarlarımızı buluyoruz. İsteyen üreticilerimiz fasulyesini odaya satıyor, isteyen de dışarıda kendisi satıyor. Kimseyi zorunlu tutmuyoruz. Ürünlerini bize satanların pazarı hazır olduğu için sıkıntı olmuyor. Üreticilerimiz de bu durumdan memnun. Üreticilerimiz fiyatlardan da memnun. Bu yıl herkesin yüzü gülecek. Oda olarak üreticilerimizi yönlendiriyoruz. Onlarla ortak kararlar alarak işlerimizi yürütüyoruz.”

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul